nieuws

'Al vanaf 2010 geanticipeerd op forse krimp basisschoolleerlingen'

School
School
In veel gemeenten neemt de komende jaren het aantal basisschoolleerlingen af. In de gemeente Dinkelland is tot 2023 sprake van een krimp van bijna 31 procent, bleek gisteren uit cijfers van statistiekbureau CBS. Het is een ontwikkeling waar vanaf 2010 al op is geanticipeerd, zegt Jan Morsink van de stichting Katholiek Onderwijs Noord Oost Twente (Konot).
Volgens het CBS krimpt het aantal 4- tot 12-jarigen in Dinkelland met 30,9 procent in de periode 2015-2023: Dinkelland is daarmee de gemeente met de grootste krimp van deze groep in Overijssel. Ook in Haaksbergen (-28,8 procent) en Tubbergen (-26,5 procent) is sprake van forse krimp.

22 basisscholen

Konot is verantwoordelijk voor onderwijs op 22 basisscholen in de gemeenten Dinkelland en Oldenzaal en in de plaatsen Beuningen en De Lutte. Voor de stichting komt de krimp niet als een verrassing, zegt Morsink.
De stichting garandeert de komende jaren de kwaliteit van onderwijs. Ondertussen heeft de krimp wel gevolgen voor het aantal personeelsleden. "We moeten van een aantal mensen afscheid nemen", aldus Morsink.

'Sluiting niet aan de orde'

Door samenwerking tussen scholen is het sluiten of samenvoegen van scholen op dit moment niet aan de orde, zegt Morsink. Wel is de stichting volgens de bestuurder bezig met een 'grote professionaliseringsslag' om het management en de leerkrachten goed voor te bereiden op de toekomst.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.