nieuws

Laatste Apekop doet op afscheidsronde ook Zwolle aan

De Apekop verdwijnt definitief van het spoor
De Apekop verdwijnt definitief van het spoor
De laatste Apekop van de NS maakt zondag een afscheidsrondje door Nederland. Apekop? Ja, dat is in de volksmond de naam voor de Mat'64, de oudste nog rijdende trein van Nederlandse oorsprong. De trein doet in het ererondje ook het station van Zwolle aan. Â
De NS rijdt zondag met de trein voor de laatste keer over het Nederlandse spoor. De afscheidsreis begint zondag om 09.37 uur in Maastricht en gaat via Eindhoven, Nijmegen en Zwolle naar het Spoorwegmuseum in Utrecht, waar de trein om 16.30 uur arriveert.
Voor de zeven uur durende rit lossen zeven machinisten en tien conducteurs elkaar af. Aan boord zijn 300 reizigers, medewerkers en oud-medewerkers. Onderweg brengen zeventig passerende treinen een saluut aan de Apekop.

Duizend aanvragen om mee te reizen

De NS kreeg van treinliefhebbers meer dan 1000 aanvragen binnen om de laatste rit van de Apekop mee te maken. Slechts een klein aantal van hen kreeg daadwerkelijk een uitnodiging
De Mat '64 (materiaal 1964) is de laatste trein van Nederlandse oorsprong. Ooit reden er honderden van rond op het Nederlandse spoor, maar vorig jaar haalde de NS de laatste treinstellen uit roulatie.
De Apekop, waarvan de eerste treinstellen nog in groen werden afgeleverd voordat het NS geel om de hoek kwam kijken, werd met tweedelige treinstellen vaak ingezet als stoptrein. Het ontwerp met een bolle neus lijkt wat op de Hondekop, die nog weer tien jaar ouder is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.