nieuws

Wethouder Hatenboer (Enschede) beste bestuurder van Nederland in contact met burger

Wethouder Jeroen Hatenboer van Enschede is uitgeroepen tot de beste bestuurder van Nederland op het gebied van communicatie met burgers. Op het congres van Prettig Contact met de Overheid (PCMO) heeft de wethouder de prijs gekregen, omdat hij zich al jarenlang inzet op het gebied van de informele aanpak bij de gemeente Enschede en daarbuiten.
Hatenboer wordt vooral geprezen voor zijn inzet bij het verbeteren van de contacten tussen overheid en burgers. Hij is voorstander van duidelijke en begrijpelijke overheidscommunicatie, niet alleen in woord maar ook in de brieven die gestuurd worden. "Een besluit is pas een goed besluit als je het ook uit kunt leggen en het gesprek erover kan voeren, een brief is pas een goede brief als deze begrepen wordt."

'Verschil maken bij informele aanpak'

Deze manier van werken is door Hatenboer ook landelijk flink onder de aandacht gebracht. Zo steunt hij PCMO actief. "Bestuurders kunnen het verschil maken als het gaat om de informele aanpak. Hun inzet op dit onderwerp kan heel veel opleveren, de tevredenheid onder je inwoners gaat gegarandeerd omhoog. Toch zijn veel te weinig bestuurders hiervan doordrongen. Mijn taak is om ze dat te vertellen."
De wethouder is lid van het expertteam Begrijpelijke Overheid, een team dat zich inzet om overheidsbrieven duidelijker en leesbaarder te maken. Ook heeft hij samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Universiteit van Amsterdam vernieuwende manieren van conflictoplossingen naar Enschede gebracht.
"Er zijn naast de juridische weg, zoveel verschillende manieren van omgaan met problemen en conflicten. De neiging om naar de juridische weg te grijpen is nog steeds groot. Terwijl er zoveel meer bewezen manieren zijn om met dit soort situaties om te gaan."
Eerder dit jaar werd wethouder Eelco Eerenberg van Enschede al uitgeroepen tot beste jonge bestuurder van Nederland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.