nieuws

CBS: 68 procent van Overijsselse bedrijven is familiebedrijf

Economie
Economie
Zo'n 68 procent van de bedrijven in Overijssel is een familiebedrijf. Dat blijkt uit onderzoek van statistiekbureau CBS.
Een familiebedrijf is volgens de definitie van het CBS een bedrijf waarbij één familie, direct of indirect, een meerderheid van zeggenschap heeft. Minimaal één familielid moet daarbij formeel betrokken zijn bij het bestuur.
Friesland telt relatief de meeste familiebedrijfsvestigingen, namelijk 73 procent van alle vestigingen in die provincie. Ook in Drenthe en Zeeland (beide 72 procent) staan veel van deze vestigingen.

Landbouw, bosbouw en visserij

Volgens het CBS hebben de landbouw, bosbouw en visserij in deze regio's een aanzienlijk aandeel in het aantal familiebedrijfsvestigingen. Landelijk is 92 procent van alle bedrijven in die sectoren een familiebedrijf, wat het hoge aandeel familiebedrijven in Drenthe en Zeeland kan verklaren.
In Overijssel zijn de meeste familiebedrijven te vinden in de gemeente Losser (90 procent). Ook in Staphorst (86 procent) en Olst-Wijhe (85 procent) zijn naar verhouding veel bedrijfsvestigingen van een familiebedrijf.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.