nieuws

Het kloosterleven wint aan populariteit onder protestanten

Steeds meer protestanten raken gecharmeerd van het kloosterleven: de stilte, de regelmaat en de devotie. Retraiteweekenden zijn erg in trek. De Protestantse kerk Nederland, de PKN, speelt daar op in. 
Wim den Braber uit Vriezenveen is aangesteld als de eerste monastieke functionaris die een en ander gaat coördineren. Den Braber was de afgelopen vier jaar betrokken bij het opzetten van pioniersplekken voor de kerk.
Den Braber: "Ik ontdekte dat veel van die pioniersplekken iets hadden met het kloosterleven, zoals de behoefte aan stilte en meditatie. Ik bedacht dat we daar iets mee moeten doen". 

Moderne Devotie: noaberschap zit in ons bloed

Dat juist in Oost-Nederland de belangstelling voor het monastieke leven weer opleeft, verbaast Den Braber niet: "Hier is de bakermat voor de Moderne Devotie. Daar was van oudsher veel aandacht voor het gemeenschapsleven. En ook noaberschap zit hier in het bloed."

Virtuele kapel in de binnenkamer

De kerk pikte het op. Dominee Reintje Stomphorst van de Protestantse Kerk begint een ‘getijdengemeenschap’ op landgoed Hydepark in Doorn. Naast de fysieke locatie zal er een ‘virtuele kapel’ worden ingericht, waar de kloosterdiensten online te volgen zijn. 

Klooster Nieuw Sion

Medewerkers van het Dienstencentrum van de PKN waren maandag te gast in abdij Sion in Diepenveen. De monniken hebben het klooster inmiddels verlaten maar een nieuwe oecumenische gemeenschap heeft het complex gekocht. Peter Dullaert, een van de initiatiefnemers van Nieuw Sion, leidde een getijdendienst voor de PKN-ers. 
Zondagmorgen 25 september na het nieuws van 0800 uur, Hoogtij, Radio Oost.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.