nieuws

Koning en Koningin brengen streekbezoek aan Almelo en Noordoost Twente

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima komen naar Twente. Op donderdag 27 oktober brengen ze een streekbezoek aan Almelo en de gemeenten Dinkelland, Tubbergen, Losser en Oldenzaal.
Tijdens het bezoek staat het thema ‘erfenis als toekomstkapitaal’ centraal. Elementen uit het verleden van Twente zijn ingezet als impuls voor zowel stedelijke ontwikkeling als de ontwikkeling van de landelijke gebieden.
In Almelo worden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontvangen door Ank Bijleveld, de commissaris van de Koning in de Provincie Overijssel, en de burgemeester van Almelo, Arjen Gerritsen. In het stadhuis ontmoeten zij ook de burgemeesters van de gemeente Dinkelland, Ineke Bakker, de gemeente Losser, de heer Michael Sijbom, de gemeente Oldenzaal, Theo Schouten en de gemeente Tubbergen, Mervyn Stegers.

Almelo

Het centrum van Almelo is de laatste jaren ontwikkeld, waarbij onder meer gebouwen van de voormalige textielindustrie nieuwe bestemmingen kregen voor wonen, werken en onderwijs. Na het gesprek in het gemeentehuis bezoeken de Koning en Koningin de Hagendoornschool in het Nieuwstraatkwartier.
In de voormalige Hagendoornschool spreken de Koning en Koningin met wijkbewoners, ondernemers en professionals over het wonen en werken in de wijk.
Zij vervolgen hun bezoek naar het voetbalstadion van Heracles waar sociaal ondernemerschap centraal staat. Almelo heeft problemen met de arbeidsmarkt. Een aantal potentiële arbeidskrachten heeft niet voldoende kwalificaties om deel te nemen aan het arbeidsproces.
Het bedrijfsleven, onderwijs en maatschappelijk middenveld werken in de stad samen om deze kloof te dichten. Heracles biedt bijvoorbeeld ex-gedetineerden de kans om werkervaring op te doen in het stadion om zo hun startpositie op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Springendal

De Koning en Koningin gaan aansluitend naar het natuurontwikkelingsgebied Springendal dat in zowel de gemeente Dinkelland als de gemeente Tubbergen ligt. Daar bezoeken zij Wasserij Springendal.
Het bezoek wordt voortgezet bij Erve Meinders van de familie Loohuis in Tilligte, gemeente Dinkelland. De zorgboerderij is één van hun drie zorglocaties, de ‘Boerderijcampus’. Met een ondersteuningsbijdrage van de provincie Overijssel zijn drie leegstaande agrarische locaties omgebouwd tot kleinschalige zorgvoorzieningen voor mensen uit de buurt. 

De Lutte

De Koning en Koningin zetten het bezoek voort in De Lutte, gemeente Losser, waar zij de ‘Stal Oosterbrook’ bezoeken van de internationale springruiter Gert Jan Bruggink. Hippische sport is cultureel en economisch van groot belang voor deze streek.

Oldenzaal

Het streekbezoek wordt afgesloten in Oldenzaal. Na een korte wandeling door het centrum van het stadje nemen de Koning en Koningin in het historische J.W. Racerhuis deel aan een rondetafelgesprek met bestuurders van de vier eerder genoemde gemeenten en marktpartijen over de ontwikkelingen in Noordoost Twente. De overheid, ondernemers en particulieren werken samen aan natuur, toerisme en duurzame landbouw.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.