nieuws

Koeien breken uit door paragliders: 'Over weilanden met dieren vliegen kan gewoon niet'

Paragliders boven de weide van Martin Oldenhof
Paragliders boven de weide van Martin Oldenhof
Het lijkt zo onschuldig, paragliders die zweven boven een weiland met koeien. Maar de pinken van boer Martin Oldenhof in de buurt van Glane schrokken gisteravond zo van de drie paragliders dat ze uit de wei braken.Â
Martin postte gisteravond een video op Facebook waarin te zien is dat de paragliders laag over een weiland vliegen waarop de koeien paniekerig reageren. 

'Door de stress kunnen ze het kalf eerder afwerpen'

"Door de schrik zijn ze uitgebroken, de omheining is stuk. We zijn uren bezig geweest om ze weer te vangen. Een van de koeien heeft een dikke knie omdat ze tegen de waterbak is gelopen. Maar het ergste, er zitten een aantal drachtige pinken tussen, die moeten in november kalven. Door de stress kunnen ze het kalf eerder afwerpen", vertelt Martin. 
Volgens zijn boer zijn de koeien nog onrustig. "Tot tien dagen na zo'n incident kunnen koeien hun kalf nog afwerpen. Dit levert zoveel stress op. Ik vraag me echt af waarom er boven weilanden gevlogen moet worden. Kan dat niet boven vliegbasis Twenthe?"

Schade

Hoeveel schade de boer heeft weet hij niet precies. "Het is lastig om daar een prijskaartje aan te hangen. Maar er moest personeel worden ingezet om de koeien te vangen, er zijn zo twee personen druk om de omheining weer te maken, de dierenarts moet langskomen om de koeien te controleren en de drinkbak moet gerepareerd worden."

Excuses aangeboden

Twee van de drie jongens zijn vanmiddag bij Martin langsgekomen voor excuses. "We hebben er een goede bak koffie op gedronken. De jongens balen zelf ook ontzettend van de situatie. Door de bomen langs de weide hebben ze te laat gezien dat er koeien stonden, toen konden ze al niet meer sturen. Volgens mij vlogen ze te laag, de jongens gaven toe dat ze laag vlogen, maar naar eigen zeggen niet té laag."
Martin gaat de onkosten indienden bij de verzekering. "Het is aan de maatschappijen om het op te lossen. Als het hier bij blijft is het voor mij goed opgelost. Ik hoop maar niet dat ik een deze dagen een dood kalf in de stal tref."
De boer wil met het facebookbericht bereiken dat paragliders gaan nadenken over hoe en waar ze vliegen. Over weilanden vliegen met dieren kan gewoon niet."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.