nieuws

TwentseWelle opent zaterdag opnieuw als doe- en familiemuseum

Komend weekend gaat een volledig getransformeerd Museum TwentseWelle in Enschede open. Aan de andere kant, want het plein aan de achterkant wordt de voorkant. Met een ruime lichte entree waar je meteen de roots van de TwentseWelle ziet.
De afgelopen tijd is er op museaal gebied veel gebeurd in Enschede. Onder druk van bezuinigingen is Museum TwentseWelle een verregaande samenwerking aangegaan met het Rijksmuseum Twenthe.
Directeur Arnoud Odding van het Rijksmuseum Twenthe is nu de baas van twee musea. Dat gegeven hield ook in dat er opnieuw is nagedacht wat de TwentseWelle dan - naast het Rijksmuseum -  voor een museum zou moeten zijn.

Oorsprong

Het museum is terug bij zijn basis: natuur, cultuur en textielgeschiedenis. Alle objecten in depot die uit het cultuur- en natuurhistorisch verleden komen, zijn opnieuw door de vingers gegaan. De TwentseWelle moet nu vooral de verbinding tussen vroeger, nu en de toekomst gaan leggen. Maar vooral ook naar de oorsprong der dingen.

Eigen kracht

'Kom Spinnekoppen!', heet de nieuwe tentoonstelling in de TwentseWelle. Want: hoe wordt draad in de natuur geweven? Hoe ging de mens dat bewerken? Wat deed de Twentse textielindustrie met draad? En hoe ziet de nabije high-tech toekomst met bijvoorbeeld een geweven autocarrosserie eruit?
Dat wordt nu de komende maanden in het nieuwe familie- en doe-museum beantwoord. En de plannen voor de daaropvolgende exposities liggen al klaar. Het concept waarbij wordt uitgegaan van de eigen oorsprong en beschikbaarheid van depot-stukken biedt voorlopig ruim voldoende inspiratie om de natuur- en cultuurhistorische verbinding naar de toekomst te leggen. 

Doe-museum

In de middelste pakloods komt de compleet nieuwe tentoonstelling en de laatste pakloods wordt een heuse fabriek waar iedereen zelf aan de slag kan: spinnen en vlechten, knopen en bouwen, materiaal printen in 3D, maar ook rupsen en vlinders kweken. Komend weekend is de toegang gratis

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.