nieuws

Verdachte van moord oud-Enschedeër Everink mag niet naar huis

De reconstructie van de moord op Koen Everink
De reconstructie van de moord op Koen Everink
De man die verdacht wordt van de moord op oud-Enschedeër Koen Everink, zocht kort voor de moord op op internet op steekwoorden als geweld, slagader, messteken en dood.
Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) vandaag tijdens een zitting waar de rechtbank zich boog over de verlenging van het voorarrest van verdachte Mark de J.

Door messteken gedood

Everink werd begin maart dood gevonden in zijn woning Bilthoven. Hij was door messteken om het leven gekomen. Enige tijd later werd Mark de J., coach van proftennisser Robin Haase, aangehouden op verdenking van moord. 
De rechtbank in Utrecht voelde er vandaag niets voor om het voorarrest van de De J. te schorsen, aangezien er ernstige verdenkingen zijn tegen de man. 

Sporen op mes

Het OM meldde ook dat DNA van de verdachte is gevonden op een van de twee messen die bij het lijk lagen. In de auto van De J. is een bloedspoor gevonden, dat nog wordt onderzocht.
De J. ontkent. Hij zegt dat hij op de avond van de moord babi pangang heeft gegeten bij zijn vriend Everink thuis en daarna vertrok. Buiten sleurden onbekende mannen hem in een auto en hielden hem ongeveer tien minuten vast.
Wat er in die tijd in Everinks huis is gebeurd, weet de tenniscoach niet. Een reconstructie die in juli is gehouden, heeft volgens het OM geen nieuwe aanwijzingen voor dit scenario opgeleverd.

Extra onderzoek nodig

De komende maanden volgt nader onderzoek naar de telefoon van de verdachte. Een stappenteller op het apparaat zou volgens het OM hebben uitgewezen dat de lezing van de gebeurtenissen door De J. niet kan kloppen.
De verdediging bestrijdt dat. Daarom moet nader worden gekeken naar de waarde van de gegevens uit de stappenteller. De rechtbank wil binnen drie maanden een nieuwe zitting houden.
Volgens het Openbaar Ministerie heeft de ex-coach van tennisser Robin Haase de moord gepleegd omdat hij gokschulden had bij Everink. 

Meer personen betrokken

Zijn verdediging zei vrijdag dat Everink wel door meer personen moet zijn gedood, omdat hij zowel in zijn buik als in zijn rug is gestoken en ook nog is gewurgd. Er is tot nu toe echter geen enkel spoor van iemand anders gevonden, wierp het OM tegen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.