nieuws

Actie FNV: Conducteurs controleren maandag geen kaartjes

Conducteurs controleren maandag geen kaartjes
Conducteurs controleren maandag geen kaartjes
Vakbond FNV Spoor voert maandag de hele dag actie voor het behoud van twee conducteurs op een dubbeldekstrein. Deze treinen rijden onder meer in Zwolle, Deventer, Enschede, Almelo en Hengelo.
De NS wil volgend jaar nog maar één conducteur inzetten op deze trein. De vakbond vindt dat onacceptabel. De fysieke inspanningen voor de conducteur zijn daardoor veel groter, omdat er meerdere trappen in deze treinen zitten. Maar vooral op het gebied van veiligheid maakt de vakbond groot bezwaar. Bij calamiteiten staat de conducteur er dan straks alleen voor en wordt het moeilijker om zwartrijders aan te pakken.

Ultimatum

De vakbond wilde vrijdagmiddag uiterlijk vier uur horen of de NS een streep wil zitten in het plan om de tweede conducteur te schrappen. De NS heeft laten weten daar niet op in te gaan.
De acties die de vakbond vanaf maandagochtend vier uur gaat voeren, zijn publieksvriendelijk. Zo zullen de conducteurs die aan de actie meedoen geen kaartjes controleren, maar pamfletten uitdelen waarop de actie wordt uitgelegd. Naar schatting doet ongeveer een derde van de conducteurs mee aan de actie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.