nieuws

Laatste Apekop uitgezwaaid door fotografen en liefhebbers in Zwolle

Een bijzondere dag voor treinliefhebbers. Voor de allerlaatste keer rijdt de Mat '64, ook wel Apekop genoemd, door Nederland. De trein deed vandaag ook - al toeterend - Zwolle aan, waar enkele honderden fotografen en liefhebbers stonden te wachten.Â
In Zwolle maakte de trein een korte stop ter hoogte van het Ittersumerpark om fotografen en liefhebbers de kans te geven afscheid te nemen en nog een laatste keer de trein te bekijken. Zeker tweehonderd mensen kwamen daar op af en verzamelden zich langs het spoor. 
Eerder passeerde de trein al de stations van Deventer, Olst en Wijhe. 

Karakteristieke trein

De Apekop is een karakteristieke trein, herkenbaar aan de bolle voorkant. Eigenlijk heet het een Mat '64, een afkorting van materiaal 1964. Vijftig jaar lang was het een herkenbaar beeld op het Nederlandse spoor. Maar afgelopen voorjaar ging de trein uit de dienstregeling. 
Enkele liefhebbers besloten een afscheidsrondje te organiseren. Vanmorgen vroeg vertrok de laatste Apekop vanuit Maastricht. Via Den Bosch ging het afscheidsrondje verder via Nijmegen en Zwolle naar Utrecht. Daar is de laatste rustplaats van de trein in het spoorwegmuseum. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.