nieuws

Provincie pakt leegstand in binnensteden aan

Binnensteden waar drommen mensen op af komen voor een leuk dagje uit. De provincie zou dat graag zien in Overijssel, maar weet alleen nog niet hoe je dat voor elkaar kunt krijgen. Tien miljoen euro ligt nu op de plank om goede ideeën te stimuleren.
Net als elders in het land, staan ook in Overijsselse binnensteden veel winkelpanden leeg. De oorzaak: we komen met z'n allen onze spullen online. Inspanningen van gemeenten om weer nieuwe winkels in de lege panden te krijgen hebben vaak onvoldoende effect.

Trieste aanblik

Ook Robin Bartelink, eigenaar van brasserie So Nice in Hengelo, ziet het om zich heen gebeuren. Het ene na het andere pand sluit de deuren aan het Schouwburgplein. Het geeft het plein een trieste aanblik.
Bartelink weet heel goed hoe het anders kan. “Ik zie een plein voor me in de stijl van Monte Martre in Parijs. Met hier en daar een atelier en rond het plein vestigen zich nog wat cafeetjes met gezellige terrassen.”

Met elkaar in gesprek

Een binnenstad waar van alles te beleven valt, dat willen ze ook wel bij de gemeente Hengelo. Maar de tijd waar alles vanaf de tekentafel op het gemeentehuis geregisseerd werd, die is inmiddels wel voorbij.
Aan het Schouwburgplein is daarom een pand geopend waar mensen van de gemeente werken, maar ook ondernemers welkom zijn. “Eigenlijk kan iedereen hier komen werken, die een goed idee heeft voor de binnenstad”, zegt stadsmanager Gerard Veldhof.

Wonen in winkelpanden

Nienke Goossen is ook aangeschoven. Ze is een jonge ondernemer die graag winkelpanden zou willen omvormen tot woningen. “Daar is veel behoefte voor, alleen laten de regels dat nu nog niet toe.”
Gedeputeerde Monique van Haaf is enthousiast over het initiatief van Nienke. “Als overheid willen we dit soort initiatieven ondersteunen. Kijken of ze verder ontwikkeld kunnen worden en wellicht ook interessant zijn voor andere steden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.