nieuws

Inwoners van Delden willen vergeten kunstwerk terug

Een kunstwerk dat jaren tegen een hekwerk op een gemeentewerf heeft gestaan moet worden gerestaureerd en worden terug geplaatst op de plek waar het bijna twintig jaar geleden werd weggehaald. Buurtbewoners van het nieuwe Medisch Centrum in de Averinkstraat willen het vergeten kunstwerk 'Nijntje en de Vos' terug.
Het kunstwerk werd in 1975 geplaatst tijdens de opening van de toenmalige openbare Vossenoord-school en werd aan het einde van de vorige eeuw weggehaald toen de school de deuren sloot. Nu is er op die plek een gezondheidscentrum in aanbouw.

Historische waarde

De buurtbewoners- en de oud-directeur van de Vossenoordschool, Jan ten Broeke, zijn nu een actie gestart om het kunstwerk van wijlen Jac Maris, op te laten knappen en tegenover het nieuwe medisch centrum een plek te geven. "Het beeld is van grote historische en emotionele waarde" aldus ten Broeke. "Het herinnert aan het openbare onderwijs dat nu in Delden verdwenen is." 

Stad Delden

Het college van B&W van de gemeente Hof van Twente heeft in eerste instantie laten weten niet mee te willen werken aan het in ere herstellen van het kunstwerk. Dit onder meer op basis van een eerdere beslissing van de toenmalige gemeente Stad Delden die in het jaar 2000 ook al besloot om het kunstwerk geen nieuwe plek te geven. De restauratiekosten zouden te hoog zijn.
De initiatiefnemers van de actie zeggen dat het opknappen van het beeld niet veel hoeft te kosten. "Een restaurateur die meer werken van Maris onder handen heeft gehad, gaf ons aan dat het nog geen 1200 euro hoeft te kosten" zegt Riet de Roos die zich ook inzet voor de terugkeer van het kunstwerk dat al jaren op de gemeentewerf in Bentelo staat.

Stichting Beeldende Kunst

Burgemeester en wethouders hebben na het verzoek van Ten Broeke en De Roos, die zich gesteund weten door de lokale PvdA, de Stichting Beeldende Kunst Hof van Twente, gevraagd om nog eens opnieuw te bekijken of er grond is om het kunstwerk terug te plaatsen.
Voorzitter Henk Kruse van die stichting is inmiddels in gesprek geweest met de actievoerders en heeft de zaak opnieuw onder de loep. "Toch zijn er nog veel vragen onbeantwoord" aldus Kruse. "De kosten gaan waarschijnlijk toch hoger uitvallen omdat er bijvoorbeeld ook nog een sokkel zou moeten komen. Daarbij vragen wij ons af of het kunstwerk op die plek nu nog op zijn plaats is. Er is nu een medisch centrum en geen school meer. Misschien moet er wel worden nagedacht over een ander kunstwerk." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.