nieuws

Pieter van Vollenhove in Markelo: 'Gebruik gezond verstand voor betere veiligheid bij evenementen'

Veiligheid waarborg je niet zo zeer met extra regels, maar door je gezond verstand te gebruiken. Dat zei meester Pieter van Vollenhove gisteravond tijdens een veilheidsdebat in Markelo.
Hij was als voorzitter van de stichting Maatschappij en Veilheid uitgenodigd om met diverse partijen in gesprek te gaan over veiligheid. In de gemeente Hof van Twente zijn tal van evenementen die alleen met een vergunning mogen plaatsvinden. In de zaal zaten vertegenwoordigers van deze evenementen. Ook de politie, brandweer en gemeenteambtenaren waren aanwezig.

Monstertruckdrama

De regelgeving is er sinds het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen niet makkelijker op geworden zeiden de vertegenwoordigers. De professor ging daarop in en noemde de manier waarop de vergunning in Haaksbergen werd verleend niet goed was. Het was te veel gebaseerd op een goed vertrouwen zonder dat er goed over de risico's is nagedacht. 

Gezond verstand

Strengere regels zijn volgens hem lang niet altijd de oplossing. Hij bepleitte om vooral het gezonde verstand te gebruiken. Dat geldt voor alle partijen die aan een evenement verbonden zijn. Zij weten vaak zelf welke risico's er zijn en welke maatregelen er genomen moeten worden om ongelukken te voorkomen. Volgens burgemeester Ellen Nauta zijn er in haar gemeente Hof van Twente voortdurend gesprekken met de organisatoren van evenementen. En elk feest wordt geëvalueerd.

Stomme vraag

De vrijwilligers van het openluchttheater in Markelo hebben gemerkt dat het gezonde verstand in hun geval niet altijd is gebruikt. De eerste vraag op het formulier voor een vergunning was "hoe hoog is het plafond?". Het bleek om een standaardformulier te gaan van de gemeente voor theaters. Nadat er met een gemeenteambtenaar een gesprek is gevoerd over het feit dat een openluchttheater geen dak heeft werd het formulier aangepast.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.