nieuws

OM: 'Bij doelbewuste aanslag moskee in Enschede past alleen zware celstraf'

Een doelbewuste aanslag, die weliswaar mislukte maar grote impact heeft veroorzaakt op de samenleving. Daar past een zware straf bij.
Dat stelt het Openbaar Ministerie aan het einde van het tweedaagse proces tegen vijf Enschedeërs die eind februari 's avonds twee molotovcocktails hebben gegooid naar de moskee aan de Tweede Emmastraat in Enschede.

'Moskee is geen bushokje'

Als het aan zaaksofficier Kuipers ligt, gaan de vijf mannen vier jaar achter de tralies. "Een moskee is geen willekeurig bushokje dat op een zaterdagavond ten prooi valt aan vandalen. In een tijd van polarisatie, veroorzaken dit soort acties een enorme angst en jaagt de samenleving de stuipen op het lijf", zo stelt zaaksofficier Kuipers. 
Tijdens de twee zittingsdagen waren er geen vertegenwoordigers van de moskee uit Enschede. Uit slachtoffergesprekken die het Openbaar Ministerie heeft gevoerd, gaf de moslimgemeenschap aan dat hun gebedshuis leger is dan vroeger.

'Angst moskeegangers is gegroeid'

Volgens het OM is de onbevangenheid weg. "Mensen zijn banger en onzeker over hun toekomst en twijfelen aan hun plaats in de maatschappij. Sommigen zijn ook boos. Komt het geweld van de jihadstrijder of van de rechts-extremist?", zo zei Kuipers tijdens de rechtszitting. 
Aan het begin van de tweede dag van het proces deed zich achter de schermen nog een incident voor. Eén van de zwijgzame verdachten liet op luide toon weten niet gediend te zijn van de loslippigheid van de vijfde verdachte die als enige verklaringen heeft afgelegd. 

Rechtbank waarschuwt verdachten

Rechtbank-voorzitter Venekatte liet daarom aan het begin van de tweede procesdag weten niet gediend te zijn van intimiderend gedrag. Zij waarschuwde de andere verdachten zich hieraan niet schuldig te maken. Het bleef rustig. 
Het moskeebestuur heeft een dubbel gevoel overgehouden aan het proces. De strafeis vindt de gemeenschap eigenlijk te laag.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.