nieuws

SP Zwolle start petitie tegen extra betalen voor aanbieden restafval

Nieuw ROVA afvalstation in Zwolle
Nieuw ROVA afvalstation in Zwolle
De SP in Zwolle is op de eigen site een petitie begonnen tegen het raadsvoorstel om Zwollenaren te laten betalen per keer dat zij restafval aanbieden.
Zwolle wil in navolging van  andere Overijsselse gemeenten de differentiatie afvaltarieven, oftewel Diftar, invoeren. Dat betekent naar rato betalen voor de hoeveelheid afval die wordt aangeboden. "Dus een forse lastenverzwaring voor huishoudens die door omstandigheden veel restafval hebben zoals ouders met jonge kinderen. Ook huishoudens die geen gft apart kunnen aanbieden gaan fors meer betalen. Dit treft de binnenstad, delen van Assendorp en bewoners van hoogbouw", stelt de SP.
De partij vindt dit onrechtvaardig. De gemeente zou er voor moeten zorgen dat iedereen de mogelijkheid heeft al zijn afval te scheiden. Nu worden Zwollenaren gestraft voor het feit dat zij geen gft kunnen scheiden, of dat ze jonge kinderen hebben. Ook mensen die veel medisch afval hebben zoals incontinentieluiers zijn straks duurder uit.
De gemeenteraad debatteert binnenkort over de plannen. De SP roept alle Zwollenaren op in actie te komen tegen dit plan en de petitie te tekenen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.