nieuws

'Balans tussen verantwoordelijkheid voor veiligheid tussen bedrijven en overheid verstoord'

Van Vollenhoven vanavond in Markelo
Van Vollenhoven vanavond in Markelo
De Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) wil een debat over de balans tussen de omvang van de verantwoordelijkheid van de overheid voor veiligheid en die van bedrijven starten. Dat heeft de voorzitter van die stichting, professor meester Pieter van Vollenhoven, vanavond in Markelo bepleit.Â
Dat deed hij aan de hand van een rapport dat de titel "de verstoorde balans" draagt. Volgens de stichting is de balans "fors verstoord" geraakt. 
Volgens de SMV wordt de verstoring veroorzaakt, omdat er in Nederland twee uitgangspunten voor veiligheid gehanteerd worden. Allereerst wordt gezegd dat veiligheid een kerntaak van de overheid is, aan de andere kant wordt gezegd dat er meer aan bedrijven overgelaten moet worden. "Geen betutteling meer door de overheid".

Minder toezicht

Als bedrijven meer aan zelfregulering mogen doen, leidt dat tot minder overheidstoezicht.
Volgens de SMV valt uit de praktijk op te maken dat bedrijven slordig omgaan met regels en ze veel zaken op het gebied van veiligheid niet waarmaken. 

Vuurwerkramp: debat kwam er nooit

Van Vollenhoven wijst als voorbeeld op het veiligheidsdebat waar de onderzoekscommissie naar de vuurwerkramp in 2001 al om vroeg. Dat debat heeft nog steeds niet plaatsgevonden.  
"Dit essentiële debat voor de veiligheid heeft nimmer plaatsgevonden, omdat in de verkokerde en versnipperde veiligheidswereld niemand zich geroepen voelde om hier het voortouw in te nemen", staat in het rapport. 

Overheden bezuinigen voortijdig

Naast het feit dat bedrijven steken laten vallen op het gebied van veiligheid, hebben overheden vaak al voortijdig bezuinigd op het toezicht. Dat zou gebeuren onder het motto 'wij laten veiligheid nu toch aan de sector zelf over?'. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.