nieuws

Deventer trots op 'excellente' duurzaamheid van nieuwe stadhuis

Het nieuwe stadhuis van Deventer behoort tot de top-3 van duurzaamste overheidsgebouwen in Nederland. Vandaag kreeg het pand het keurmerk excellent.Â
Dat gebeurde tijdens een congres over duurzaamheid in het stadhuis. Architect Riedijk was erbij aanwezig, net als weerman Peter Kuipers Munneke. Ook projectleider Hester Scholten van de gemeente Deventer gaf acte de présence.

25 procent zuiniger

Scholten: "We zijn heel trots op dit gebouw. Alleen al door de warmte-koude-installatie in de kelder is dit gebouw 25 procent zuiniger in energiegebruik dan andere gebouwen van deze omvang."
De warmte-koude-installatie pompt water uit de Ijssel en gebruikt het water in de zomer om het gebouw af te koelen. In de winter wordt het water gebruikt om het gebouw op te warmen.

Nauwelijks lampen

Andere opvallend duurzame elementen in het gebouw zijn de bijenkasten op het dak, de kruidentuin naast het pand en de diverse vogelkasten tegen de gevel. Het atriumdak is voorzien van een doorzichtig dak waar zonnepanelen in verwerkt zijn. Daarnaast valt er van veel kanten daglicht in het gebouw, waardoor nauwelijks lampen gebruikt worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.