nieuws

Zwolle ontwikkelt nieuw beleid voor illegale stadstuinen

Kale, dure bouwgrond in Zwolle mag groener worden. Daar zijn de guerrilla-tuinders en de gemeente Zwolle het over eens. Maar het nieuw bedachte beleid moet beter.
Drie jaar geleden begon Karen Lamsvelt met de aanleg van een illegale moestuin. "Ik werk met verslaafden en zwervers bij de Herberg. Naast de opvang lag een kaal stuk bouwgrond. Ik wilde mijn cliënten een mooie dagbesteding bieden en samen met hen een moestuin beginnen."
Ze begon met ploegen, zonder toestemming. Toen ze de gemeente informeerde over haar tuin, reageerde men positief. "Ik mocht blijven totdat de grond verkocht werd. En dat is nu." 

Zwolle ligt achter

"Toen ik begon met de aanleg, heb ik ook bij andere gemeentes gekeken. Daar was men al veel verder met het fenomeen stadstuin. Ook het beleid is in andere plaatsen beter geregeld." 

Gemeente wil nieuw tijdelijk grondbeleid

Wethouder René de Heer wil graag dat er een goed beleid voor het tijdelijk grondgebruik komt. "Maar het blijft bouwgrond met bouwbestemming. Dus zodra de grond verkocht kan worden, moet de tuin weer weg. De contracten kunnen daarom niet heel langlopend zijn." 
Karen Lamsvelt heeft een nieuwe plek aangeboden gekregen door de gemeente. "Maar het contract is voor vijf jaar," zegt Lamsvelt teleurgesteld. "Dan is de grond net rijp voor groentes en dan moet ik weer weg. Als dat niet verandert in het contract, ga ik toch weer een ander stuk land inpikken." 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.