nieuws

Steenwijker OK-assistent Krikke geeft PTSS een gezicht

Erik Krikke uit Steenwijk. Hij heeft een boeiend verhaal. In de zomer van 2007 ging hij als operatie-assistent chirurgie op uitzending naar Afghanistan. De oorlog is in volle gang. Hij gaat werken in het NAVO-hospitaal. Daar worden zwaargewonde militairen, politiemannen en burgerslachtoffers geopereerd. Een zware taak. Te zwaar blijkt ook achteraf. Erik krijgt PTSS, het post traumatisch stress syndroom. Dat heeft ie van zich afgeschreven en hij gaat ermee het theater in.Â
OK-assistent Erik Krikke werkte voor Defensie in 2007 maandenlang in een militair hospitaal in Afghanistan. Hij behandelde collega-militairen die verwond waren geraakt maar ook autochtone slachtoffers van de oorlog. Honderden zware verwondingen zag hij in die tijd voorbij komen, ook vooral lokale kinderen die oorlogswonden hadden opgelopen.

Terug in Nederland bleef hij flashbacks houden. Een geluid of een opmerking, een bepaald beeld of een bepaalde geur kon hem in een klap terugplaatsen in dat hospitaal in Kandahar.
's Nachts kwamen de overledenen hem wakker maken. Ze keken hem aan vol verwijten en Erik voelde zich met de dag schuldiger. Het maakte zijn leven steeds meer tot een hel, hij kon niet meer genieten van zijn gezinnetje, van zijn twee jonge kinderen. Hij werd langzaam gek. Zodanig zelfs dat hij er na jaren serieus aan dacht een einde te maken aan zijn leven.
In 2013 vroeg hij psychologische hulp en mede dankzij die stap lijkt Erik nu het gezicht te worden van de psychotische stoornis die PTSS heet. Tienduizenden Nederlanders hebben er dagelijks mee te maken. Een Post Traumatisch Stress Syndroom ontstaat niet alleen bij soldaten, er zijn ook veel vrouwen die PTSS overhielden na de bevalling van een kind. Alle gezinnen en families die zodoende te maken krijgen met PTSS, leven in een wereld waarop ze geen vat lijken te kunnen krijgen. Er wordt weinig over gepraat, gesprekken zijn per definitie zwaar en moeilijk. Tot nu.

Want Erik schreef zijn ervaringen op in het boek "Operatie Geslaagd", bij zijn uitgever inmiddels een bestseller. Onlangs verscheen ook al een Engelse vertaling. Erik wordt steeds vaker gevraagd voor lezingen in den lande. En nu is hij zelfs bezig met de voorbereidingen van een serieuze theatertour, waarbij zijn verhalen leidraad zijn voor "een muzikale theateravond met een traan en met een lach". Sinds deze week zijn de kaarten voor een avond in theater De Meenthe in Steenwijk al te krijgen in de voorverkoop.
Voor Erik zelf zijn al die gesprekken, boeken en optredens slechts onderdeel van het verwerkingsproces, omdat hij niet denkt ooit verlost te zullen zijn van PTSS. Zijn enige drijfveer voor de buitenwereld is het helpen van anderen die ermee zijn opgezadeld. Want iedere mooie reactie op zijn boek, ieder compliment na een van zijn lezingen, sterkt hem erin dat het taboe rond PTSS nodig doorbroken moet worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.