nieuws

CIDI reageert met afschuw op voorgenomen veiling naziportretten door Twents Veilinghuis

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) reageert met afschuw op de voorgenomen veiling van portretten van Adolf Hitler en Heinrich Himmler door het Twents Veilinghuis. Het CIDI heeft het veilinghuis laten weten de veiling 'stuitend en smakeloos' te vinden.
Het Twents Veilinghuis wil de stukken medio volgende maand veilen. "Ik heb het veilinghuis verzocht de aanbieding van deze portretten in te trekken", zegt CIDI-directeur Hanna Luden.

'Schilder was fanatiek nazi-ideoloog'

De stukken, één van Hitler en twee van Himmler, zijn gemaakt door Wolfgang Willrich. Willrich was een fanatiek aanhanger van het nationaalsocialisme en betalend lid van de SS. 
Volgens het CIDI was Wolfgang Willrich niet slechts een schilder van nazi-gerelateerde onderwerpen, maar ook een overtuigde nazi-ideoloog die zich actief inzette voor de antisemitische rassentheorieën van het Derde Rijk. De portretten van Hitler en Himmler die worden geveild zijn geschilderd uit pure adoratie van deze figuren.

'Niet van profiteren'

"Een veilinghuis zou hiervan niet moeten profiteren", zegt Luden. "Niet alleen hebben de afgebeelde personen de mensheid onvoorstelbaar veel leed berokkend, ook de schilder zelf was een fanatieke nazi-ideoloog. Het veilen is in strijd met elk fatsoen en de menselijke waardigheid."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.