nieuws

Twents Veilinghuis denkt nog na over veiling van portretten Hitler en Himmler

Screenshot website Twents Veilinghuis
Screenshot website Twents Veilinghuis
Het Twents Veilinghuis weet nog niet of de veiling van drie naziportretten, tijdens een grote veiling volgende maand, doorgaat. Het Twents Veilinghuis is door een klant gevraagd een portret van Adolf Hitler en twee portretten van Heinrich Himmler te verkopen. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) reageert met afschuw op de voorgenomen veiling.
"Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd in de oorlog, daar staan we totaal niet achter", zegt Laurens ten Vergert van het Twents Veilinghuis. "Maar wij zien het als kunst, het is geschiedenis. We hebben de werken binnengekregen, het zijn goede portretten. Daarom hebben we het aangenomen." 

Niet verboden, maar 'in strijd met fatsoen en menselijke waardigheid'

Het CIDI zegt het Twents Veilinghuis te hebben verzocht om de aanbieding van de drie portretten in te trekken. Het veilen van dit soort stukken is niet verboden, maar toch hoopt het CIDI dat het Twents Veilinghuis de stukken niet aanbiedt. "Het veilen (van de portretten) is in strijd met elk fatsoen en de menselijke waardigheid."
Volgens het CIDI was de maker van de portretten, Wolfgang Willrich, niet slechts een schilder van nazi-gerelateerde onderwerpen, maar ook een overtuigde nazi-ideoloog die zich actief inzette voor de antisemitische rassentheorieën van het Derde Rijk.

'Wij willen niets verheerlijken'

Ten Vergert zegt dat er tot nu toe nog geen contact is geweest met het CIDI. "We hebben wel een mail gekregen dat er een brief gestuurd wordt." De foto's van de stukken op de website van het veilinghuis zijn inmiddels verwijderd.
De drie portretten zijn onderdeel van een grote veiling op 14 en 15 oktober, waarbij 3200 kavels worden aangeboden. "We zijn een kunst- en antiekveiling, we willen niets verheerlijken. Nogmaals: wij zien het als kunst." 

Officiële reactie Twents Veilinghuis

Wij willen ten eerste graag voorop stellen dat wij ons als Twents Veilinghuis natuurlijk distantiëren van wat er in het verleden in de nazitijd gebeurd is. Het is tevens nooit de bedoeling geweest wie dan ook te kwetsen.

Ons standpunt als Twents Veilinghuis met betrekking tot deze werken is dat het hierbij gaat om kunst, geschiedenis en cultuur. Als veilinghuis in kunst, cultuur en geschiedenis weten wij als geen ander welke zaken zich afgespeeld hebben in het verleden aangezien wij bijna dagelijks geconfronteerd worden met afbeeldingen en/of (kunst)voorwerpen van oorlogen, veldslagen, slavernij, geloof etc.
Een feit blijft echter dat al deze zaken (waaronder oorlog) wel onderdeel zijn en blijven van de menselijke geschiedenis en diverse culturen. De Egyptenaren, de Romeinen, de kruistochten, slavernij, Napoleon, Stalin, het zijn allemaal voorbeelden van onze geschiedenis waar verschrikkelijke dingen gebeurt zijn maar wel bij het erfgoed van de mensheid horen.

Inmiddels is het Twents Veilinghuis ook al benaderd door musea die interesse tonen in deze historische werken uit de recente Europese geschiedenis.

Deze week duidelijkheid

Later deze week moet duidelijk worden of de stukken volgende maand geveild gaan worden. Naast de portretten wordt ook een beeldje van Adolf Hitler aangeboden.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.