Meeste fracties Hof van Twente steunen voorvechter legalisering cannabisteelt

De meeste raadsfracties in de gemeente Hof van Twente zullen het plan voor legalisering van cannabisteelt voor medicinaal gebruik steunen als het op de agenda komt. Dat werd duidelijk tijdens de raadsvergadering in Goor, waar inwoner Bart Hissink gebruik maakte van het spreekrecht voor burgers. Hij pleitte vanavond voor het toestaan van wietteelt voor eigen gebruik.

Hissink gaf tijdens de raadsvergadering aan te hopen dat Hof van Twente het voorbeeld van de gemeente Tilburg zal volgen. Tilburg is de eerste gemeente in Nederland die particuliere cannabisteelt toestaat voor patiënten die daar baat bij hebben.

Na zijn pleidooi reageerden PvdA, SP, D66 en de VVD direct met instemming en gaven aan een voorstel daartoe te zullen steunen. Alleen de fracties van Gemeentebelangen en het CDA waren terughoudend.

'Baat bij gebruik van wiet'

Bart Hissink lijdt aan niet aangeboren hersenletsel, dat hij opliep tijdens een zwaar ongeval tijdens een autorally in België in 2009. De Gorenaar gaf aan de raadsleden aan dat de reguliere medicatie hem niet veel heeft gebracht maar cannabis juist wel.

"Er zijn heel veel mensen zoals ik. Een groot deel van de bevolking, ook in de Hof van Twente, is chronisch ziek. Daarvan hebben velen baat bij het gebruik van wiet."

Gedogen van vijf planten 'niet genoeg'

Het particulier telen van vijf wietplanten per huishouden wordt nu landelijk gedoogd, maar dat is volgens Hissink niet genoeg. "Het blijft verboden, al helemaal als het binnen gebeurt. Als de politie bij mij aan de deur komt moet ik er wel afstand van doen en ben ik mijn medicijn kwijt. Al zal ik uiteindelijk niet worden vervolgd. Het moet uit de illegaliteit."

Het pleidooi van Hissink komt niet lang nadat duidelijk is geworden dat een meerderheid in de Tweede Kamer cannabisteelt onder toezicht van de overheid wil laten legaliseren.

Voorafgaand aan de raadsvergadering in Goor betuigde de JOVD, de jongerenafdeling van de VVD, steun aan de plannen van Hissink. Vice- voorzitter Ronnie Cattier en algemeen secretaris Dorus Dijkstra van de jongerenafdeling in Twente overhandigden, samen met Hissink, een joint aan verantwoordelijk wethouder Pieter van Zwanenburg.

Meer over dit onderwerp:
Hof van Twente Cannabis legalisatie Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren