nieuws

Longkankerpatiënt uit Zwolle daagt de tabaksindustrie voor de rechter

Anne Marie van Veen (43) uit Zwolle daagt de tabaksindustrie voor de rechter. Donderdag dient haar strafrechtadvocaat de aangifte in bij het Openbaar Ministerie (OM).
Van Veen verwijt de tabaksindustrie dat ze opzettelijk de gezondheid van anderen schaadt. De aangifte is gericht tegen fabrikanten die hun rookwaren in Nederland aanbieden.
Anne Marie is longkankerpatiënt. Als tiener steekt ze haar eerste sigaret op. 24 jaar lang rookt ze. Een paar keer probeert ze te stoppen. "Dat lukt niet omdat ik verslaafd was. Steeds opnieuw werd ik verleid te beginnen", zegt ze op haar website Sick of Smoking.
Anne Marie vindt dat de tabaksindustrie haar bewust verslaafd heeft gemaakt, door honderden stofjes toe te voegen aan de sigaretten en door een agressieve marketing- en lobbystrategie. "De tabaksindustrie heeft mij al kapot gemaakt. Van mijn kinderen blijven ze af. Ik ben er straks immers niet meer om ze op te voeden."

Niet nog meer slachtoffers

De strafzaak is niet bedoeld om een flinke schadeclaim uit het vuur te slepen. Van Veen wil ermee voorkomen dat haar kinderen en anderen ook gaan roken en dus verslaafd raken. "Het is niet normaal dat de tabaksindustrie zoveel slachtoffers maakt en toch ongestoord zijn gang kan gaan. Dat moet afgelopen zijn."
Vanaf het moment in mei dat Anne Marie zegt dat ze de tabaksindustrie gaat aanpakken, krijgt ze veel steun. Meer dan duizend Nederlandse kankerpatiënten, COPD-patiënten en rookverslaafden sluiten zich bij haar beweging aan. Deze mensen melden zich bij Stichting Sick of Smoking. Ruim 15.000 mensen laten op de site een steunbetuiging achter of laten op een andere manier zien dat ze tegen roken zijn.
Strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq dient donderdag drie aangiften indienen bij het OM: die van Anne Marie van Veen, die van een COPD-patiënte en die van een rookverslaafde. Het OM beoordeelt of het de aangiften voldoende vindt om een strafzaak tegen de tabaksindustrie te beginnen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.