nieuws

Europese Commissie bereid mee te betalen aan promotie Nedersaksisch

Europees Parlement
Europees Parlement
De Europese Commissie is bereid mee te betalen aan projecten die het Nedersaksisch promoten. Dat meldt Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.
Vandaag werd in het Europees Parlement een conferentie over streektaal gehouden. Onder meer de Overijsselse gedeputeerde Eric Lievers, theoloog Anne van der Meiden en presentator Bert Eeftink van RTV Oost, die regelmatig in streektaal optreedt als Helligen Hendrik, spraken op de conferentie.
"Het was een prachtige conferentie", zegt Schreijer-Pierik. "Zeker op 't laatst toen duidelijk werd dat er geld ligt in Brussel." Hoeveel geld er vrijgemaakt wordt zegt ze niet. Voor goede projecten wordt geld vrijgemaakt. 
Vier miljoen Nederlanders en Duitsers spreken een Nedersaksische streektaal. Toch is het Nedersaksisch niet erkend als minderheids-taal. Het is nu zaak om aan de slag te gaan om de taal te behouden. "Ik zit te denken aan projecten op scholen, zoals in Drenthe."
"Maar we zouden ook een talkshow in het Nedersaksisch kunnen doen. Je kunt nog heel veel andere dingen doen, het gaat uiteindelijk om het behoud van deze prachtige waardevolle taal."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.