nieuws

'Brandbommen moskee waren om Enschede af te laten zien van azc'

De mislukte brandstichting met molotovcocktails bij een moskee in Enschede was een signaal aan de gemeente Enschede om af te zien van de plannen voor een azc. Dat heeft een van de vijf verdachten vanmorgen voor de rechtbank verklaard.Â
De 34-jarige man uit Enschede heeft bekend dat hij met vier anderen betrokken was bij de mislukte brandstichting op zaterdagavond 27 februari. Justitie vervolgt de vijf verdachten voor poging tot brandstichting met terroristisch oogmerk.
Tijdens de rechtszaak wordt de actie door de rechtbank en de officier van justitie betiteld als een mislukte aanslag.

'Zelf de molotovcocktails niet gegooid'

De man zegt dat hij wel betrokken was bij het maken van de twee molotovcocktails, maar niet bij het gooien van de twee brandbommen tegen de muur van de moskee. De brandbommen werden in zijn schuur gefabriceerd.
Na het in elkaar zetten van de molotovcocktails zijn de vijf verdachten met een auto richting de moskee aan de Tweede Emmastraat in Enschede gegaan. Op de Pathmossingel stapten drie verdachten uit om de brandbommen te gooien. 

Foto proostende verdachten

Samen met een van de overige verdachten reed de 34-jarige met de auto terug naar zijn huis. Daar werd na het gooien van de brandbommen een foto gemaakt waarop alle vijf de verdachten staan en het glas heffen.
De 34-jarige man werd kort na het gooien van de brandbommen aangehouden. De anderen werden in de maanden daarna aangehouden. Hij is de enige die een verklaring heeft afgelegd. Na hun aanhouding zaten de verdachten in de extra beveiligde gevangenis in Vucht.

Bedreigd in de gevangenis

De 34-jarige man zegt daar door de overige verdachten te zijn bedreigd. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.