nieuws

OM: Verdachten brandstichting moskee hebben rechts-radicaal gedachtegoed

De vijf Enschedeërs die worden verdacht van een poging tot brandstichting met terroristisch oogmerk op een moskee in Enschede, hebben een rechts-radicaal gedachtegoed.
Dat beweert het Openbaar Ministerie tijdens de eerste dag van het strafproces tegen het vijftal voor de rechtbank in Almelo. Bij de Enschedeërs zijn afbeeldingen van Adolf Hitler gevonden, maar ook racistische leuzen en afkerende teksten over moslims en de Islam. 
Justitie wil hiermee aantonen dat de poging tot brandstichting op de moskee meer is dan een kwajongensstreek zoals de raadslieden van de verdachten beweren. Slechts één verdachte heeft uitgebreid tekst en uitleg gegeven over de gebeurtenissen. 

Vier verdachten blijven zwijgen

De overige vier beroepen zich op hun zwijgrecht. Een van hen beweert zelfs volstrekt onschuldig te zijn. De verdachte die wel praat, verwijst naar zijn angst voor de islam en vluchtelingen. Hij haalt daarbij het incident aan tijdens Oud en Nieuw in Keulen waar asielzoekers zich massaal zouden hebben vergrepen aan vrouwen.

Verdachten bij demonstraties tegen AZC Enschede

De verdachte was bang dat zijn dochtertje dat ook zou overkomen als er een asielzoekerscentrum in Enschede zou komen. Alle verdachten hebben deel uitgemaakt van de protestgroep tegen het azc, later DTG. De groep splitste zich uiteindelijk af in Dutch Self Defence Army. 
Deze groep radicaliseerde in korte tijd en kwam op het idee om brandbommen te gooien naar de moskee. Twee Enschedeërs maakten de molotovcocktails. Met vijf man reed de groep op zaterdagavond 27 februari naar de moskee aan de Tweede Emmastraat. De politie heeft een vrij compleet beeld, omdat bij de woning van één van de verdachten vier camera's hingen. 

Rechtbank citeert uit reconstructie politieonderzoek

Er is een reconstructie gemaakt waaruit de rechtbank donderdag citeerde:
21.00 uur: Vijf mannen bevinden zich in de woning van de verdachte die de verklaring heeft afgelegd. Vervolgens roken twee kale mannen buiten een sigaret.
21.24 uur: Vijf mannen komen uit de woning. Twee mannen hebben iets in hun rechterhand. Volgens de politie gaat het om de molotovcocktails. 
21.38 uur: Auto keert terug met twee verdachten aan boord. De overige drie verdachten, van wie twee een brandbom zouden hebben gegooid, komen enige tijd later aangerend.
21.45 uur: In de woning, waar slingers hangen, wordt triomfantelijk met bier geproost waarvan foto's worden gemaakt. Die foto's moeten dienen als een soort alibi.
01.20 uur: De verdachte van wie de woning is, wordt door de politie van z'n bed gelicht. In de weken daarna worden de andere verdachten opgepakt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.