nieuws

Zwolle wint Gemeentelijke Landschapsprijs 2016

Landschap Overijssel
Landschap Overijssel
De gemeente Zwolle heeft de Gemeentelijke Landschapsprijs gewonnen. Wethouder Filip van As nam de prijs vanmiddag tijdens de Contactdag Gemeenten in Enter in ontvangst.
Naast winnaar Zwolle waren dit jaar Twenterand, Tubbergen en Dinkelland genomineerd. 
Volgens de jury heeft Zwolle haar ambitie voor het landschap 'stevig in diverse plannen verankerd'. Binnen de gemeente is veel aandacht voor landschap en ecologie. "De gemeente wil stimuleren dat bewoners en lokale partijen zelf initiatieven nemen om hun landschap te versterken. Ze doet er dan ook veel aan om mensen te enthousiasmeren en om ze vervolgens te ondersteunen bij de uitvoering van het initiatief."
Zoals bij het Overijsselse project de Groene Loper, een netwerk van groene initiatieven die met en van elkaar leren, waarvan in Zwolle de grootste van Overijssel is uitgerold.
De Gemeentelijke Landschapsprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een gemeente die zich op een bijzondere wijze heeft ingezet voor het landschap in Overijssel. De prijs moet andere gemeenten stimuleren zich ook extra in te zetten voor onderhoud en kwaliteit van het landschap, zodat het er goed leven is voor mens en dier.
De prijs bestaat uit een Lindeboom en een geldbedrag van vijfduizend euro en wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.
Gerard Davina, ambtenaar van Noaberkracht (gemeenten Tubbergen en Dinkelland) viel ook in de prijzen. Hij ontving de Harry Meijerinkprijs, die het belang van de aanwezigheid van een enthousiaste en vakkundige ambtenaar bij een gemeente om zich sterk te maken voor het landschap benadrukt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.