nieuws

Wolvecampprijs viert schilderkunst in Hazemeijer gebouw Hengelo

Het resultaat van 20 jaar Wolvecampprijs is tot en met zondag te zien in het oude Hazemeijer gebouw in Hengelo. Om het jubileum te vieren brachten alle genomineerden van de afgelopen 10 edities van de tweejaarlijkse prijs recent werk naar Hengelo. "De top van de Nederlandse schilderkunst is hier korte tijd vertegenwoordigt", legt organisator Jan Noltes van de stichting Heartpool uit.Â
De prijs is een eerbetoon aan de Hengelose kunstschilder Theo Wolvecamp (1925-1992). Ieder jaar kiest een genodigde jury van kenners, museumdirecteuren en de winnaar van vorig jaar, drie jonge talentvolle kunstenaars in de geest van het werk en leven van Wolvecamp.
Een jonge kunstenaar die schildert, experimenteert en nieuwe wegen durft te gaan. Wolvecamp was zelf geboren en getogen in Hengelo en was de vaak minder bekende mede-oprichter van de internationale CoBrA-groep in 1948. 

Stimuleringsprijs

Om de kunstenaar op weg te helpen krijgt de winnaar een geldbedrag van 18.500 euro, een solotentoonstelling in Hengelo na een jaar en 10.000 euro om een monografie, een boek met geheel eigen werk, te maken.

Anders dan anders

Deze jubileum-editie bestond de jury uit vijf voormalige juryvoorzitters, onder wie Chris Dercon van Tate Modern in Londen en Rudi Fuchs. De jury kon het niet eens worden over elkaars voordrachten en besloot nu eens geen aanstormend talent te kiezen, maar kunstenaars met ieder een lange geschiedenis van tentoonstellingen, publicaties en kritiek.
Het zet de stichting Heartpool ook aan het denken. Misschien zijn de afgelopen jaren wel zoveel talent en stimuleringsprijzen ontstaan dat de Wolvecampprijs dat stadium is ontstegen, denkt Jan Noltes. In elk geval besloot de jury nu niet alleen tot het nomineren van gerijpte kunstenaars, maar ook tot het niet benoemen van een winnaar.
Tot zondag 02 oktober kunt u het nieuwe werk van de 25 laureaten van de afgelopen 10 edities Wolvecampprijs zien in de mooie oude fabriekshal van Hazemeijer, evenals het werk van de genomineerden Rob Birza, Erik van Lieshout en Lily van der Stokker.
Genomineerden en laureaten van de afgelopen 20 jaar: Rik Meijers, Benôit Hermans, Natasja Kensmil, Ronald Ophuis, Michael Tedja, Kiki Lamers, Gé-Karel van der Sterren, Robert Zandvliet, Koen Delaere, Rézi van Lankveld, Derk Thijs, Marc Bijl, Maaike Schoorel, Evi Vingerling, Tjebbe Beekman, Helen Verhoeven, Bas Zoontjes, Peggy Franck, Arjan van Helmond, Aukje Koks, Esther Tielemans, Marijn van Kreij en Wafae Ahalouche el Keriasti. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.