nieuws

Tot 09.00 uur minder treinen op de Vechtdallijn door staking treinpersoneel

Mensen die deze ochtend gebruik willen maken van de Vechtdallijn zijn slachtoffer van een staking van treinpersoneel van Arriva die lid zijn van de Vakbond voor Rijdend Personeel.
De werknemers die lid zijn van deze VVMC protesteren tegen de cao-onderhandelingen met Arriva en Syntus. Want het bod was niet goed: "Leden van de VVMC hebben het bod van de werkgever massaal afgewezen", zegt bestuurslid Ab van Huizen van de VVMC die vanochtend op het station van Zwolle bij de staking was. "Mensen zijn heel ontevreden over het eindbod."

Multimodaal en NS

Wat is er dan precies niet goed aan dat bod? Van Huizen: "Wij willen betere arbeidsvoorwaarden, zowel financieel als op andere zaken." Het VVMC wijst daarbij op de cao Multimodaal, voor mensen die in het openbaar vervoer werken. "De cao NS is prima en we hebben geprobeerd het verschil met de cao Multimodaal kleiner."
"Je hebt bij het aanbod Multimodaal bijvoorbeeld gebroken diensten (een dubbele dienst)", laat van Huizen weten. "Daar willen de mensen vanaf, dat kennen ze bij de NS niet."
De staking was volgens VVMC van tevoren aangekondigd en het station van Zwolle was vanochtend aardig leeg. In Zwolle reageerden passagiers nog vriendelijk volgens Van Huizen, in Dalfsen kon de staking op minder bijval rekenen. "Gisteren in de spits gestaan en daarom kozen we vandaag voor de trein. Lekker veilig en zeker", vertelt een mevrouw op het station, onbekend met de stakingsactie.
"Ik snap best dat er acties kunnen zijn, maar doe dat met argumenten hogerop. Niet voor mensen die er alleen maar de dupe van zijn. Dat vind ik toch een beetje misselijk."
De staking duurt tot 09.00 uur. Arriva heeft busvervoer klaarstaan als alternatief. Werknemers van andere vakbonden die wel akkoord zijn gegaan met de nieuwe cao Multimodaal rijden wel deze ochtend op het traject.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.