nieuws

Sinterklaasmuseum Zwolle over Zwarte Piet: "Het heeft niets te maken met discriminatie"

"Ik mag al zo lang een prominente rol vervullen in het Sinterklaasverhaal en het feest en in al die jaren heb ik heb nog nooit iets gemerkt van discriminatie. Nog nooit." Meine Boonstra, eigenaar van het Sinterklaasmuseum in Zwolle, is de schaduw die de pietendiscussie over het kinderfeest werpt zat.Â
"De afgelopen jaren, ik kan er echt boos om worden, ik wordt ieder jaar geconfronteerd met racisme en discriminatie. Dan denk ik van: dit kan niet waar zijn", zegt de museumdirecteur. 

Kinderombudsman

Vandaag mengde de Kinderombudsman Magrite Kalverboer zich in de discussie over Zwarte Piet. Volgens haar is Piet, in zijn huidige vorm, in strijd met het VN kinderrechtenverdrag. En daarom moet hij aangepast worden. 
"Ik word er echt zo moe van, het houdt gewoon niet op. Zwarte Piet en Sinterklaas, die twee die horen zó bij elkaar", vindt Boonstra. 

Prachtig, vrolijk figuur

"Onze Zwarte Piet, die al jaren donkerbruin is, wat zo'n prachtig, vrolijk figuur is, die hoort gewoon bij die man. Die man kan dat niet alleen. Ik wil deze traditie graag behouden. Voor ook ons nageslacht."

Een regenboogpiet is geen oplossing vindt Boonstra. "Ik heb daar moeite mee. Dan hadden ze dat een paar jaar geleden aan moeten pakken bij het Sinterklaasjournaal toen hij door de regenboog heeft gevaren, de boot."

Niets te maken met discriminatie

"Het gaat mij erom dat Zwarte Piet niet meer zo is, het type van vroeger. Het is gewoon al een heel leuk figuur en het heeft niets te maken met discriminatie."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.