nieuws

Eis vier jaar cel tegen verdachten van aanslag op moskee in Enschede

Het Openbaar Ministerie heeft bij de rechtbank in Almelo vanmorgen celstraffen tot vier jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk, geëist tegen vijf mannen uit Enschede die worden verdacht van een mislukte aanslag op een moskee aan de Tweede Emmastraat in Enschede. Het vijftal zou hebben geprobeerd brand te stichten.
Eén van de vijf die spijt betuigde, kreeg twee van de vier jaar celstraf voorwaardelijk te horen.
Aan het begin van de tweede zittingsdag waarschuwde de rechtbank vier verdachten na signalen van intimidatie tegen de vijfde verdachte, die als enige uitgebreide verklaringen heeft afgelegd. Een aanvullende eis van justitie is een onderling contactverbod voor de verdachten.

Aanslag had impact op de samenleving

De mannen troffen op zaterdag 27 februari voorbereidingen en knutselden twee molotovcocktails in elkaar. Vervolgens reed het vijftal naar de moskee. Drie stapten uit en gooiden de brandbommen. De actie mislukte, maar de aanslag had veel impact op de samenleving.
Het Openbaar Ministerie rekent de verdachten het misdrijf zwaar aan. Ook al omdat in de samenleving de laatste tijd veel angst bestaat door de serie aanslagen in Europa.

Rechts-radicale overtuiging

De officier van justitie is ervan overtuigd dat de Enschedeërs handelen vanuit een rechts-radicale overtuiging. Bij hen thuis zijn afbeeldingen van Adolf Hitler gevonden, maar ook racistische leuzen.
Justitie wil daarmee aantonen dat de poging tot brandstichting meer is dan een kwajongensstreek, zoals de raadslieden van de verdachten beweren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.