nieuws

Fietspad eindigt in weiland, verhard pad tussen Kampen en Oosterwolde zit er voorlopig niet in

Voor mountainbikers is het een ideale route. De ene keer is het fietspad verhard, de andere keer fiets je door hoog gras. Maar Jaap Buter uit Kamperveen ergert zich groen en geel aan de fietsroute van Kampen naar Oosterwolde. Al zeven jaar strijdt hij voor een stukje verharding van zo'n 800 meter.Â
Wat is het probleem? In 2009 is het idee geopperd om dwars door de weilanden bij Kamperveen wandel- en fietspaden aan te leggen. Een mooi initiatief, kreeg Buter toen te horen bij de gemeenten Kampen en Oldebroek. Ook de waterschappen waren enthousiast.

Fietspad houdt ineens op

In 2013 volgde de uitvoering. "Maar alleen Kampen deed iets", zegt Buter. "Er zijn verharde fietspaden aangelegd en bruggen over de Gelderse Gracht." Aan de overkant van die gracht is het grondgebied van de gemeente Oldebroek. Daar houdt het fietspad ineens op en moeten de fietsers door een stuk weiland fietsen. 
Het is Buter al jaren een doorn in het oog. "Het gaat om een stukje van zo'n 800 meter dat maar niet wordt verhard. Na 800 meter kom je weer op een geasfalteerde weg uit. Voor jongeren die naar school fietsen zou deze route ook veel veiliger zijn. Hier is nauwelijks landbouwverkeer. Maar nu neemt niemand die route. Toeristen die de fietspaden gebruiken keren om zodra ze het weiland zien." 

Protestborden

Uit onvrede over de houding van de gemeente Oldebroek heeft Buter borden opgehangen. Precies op de plek waar de verharde fietspaden ophouden. "Over 860 meter is het grasland weer verhard", staat er te lezen. "Omdat de gemeente Oldebroek dit niet doet." 
De gemeente Oldebroek laat weten dat de grond nu nog verpacht is. Er wordt gekeken of het in 2017 financieel en praktisch haalbaar is om het stuk weiland alsnog te verharden. "Het wordt tijd dat er actie komt", vindt Buter. "Het is toch belachelijk dat zoiets zeven jaar moet duren." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.