nieuws

Algen in plaats van vlees op je bord. Dat is duurzaam!

Als het aan bio-technoloog Onno Harmsen uit Zenderen ligt, eten we vaker algen en minder vlees. Hij heeft samen met ondernemer John Temmink uit Oldenzaal een prototype voor een algenfabriek ontwikkeld.Â
Terwijl Harmsen een schepje droge algenpoeder door zijn smoothie roert, vertelt hij hoe algenproductie de wereld kan verbeteren. "De agrarische sector veroorzaakt ontzettend veel CO2 uitstoot. Groeiende algen nemen die CO2 juist op en er zitten meer voedingstoffen in algen dan in vlees. Het is letterlijk duurzaam voedsel."

Vis gezond door algen

Dat vis gezond is, is algemeen bekend. "Die vis eet de hele dag algen. En daardoor bevat een vis goede vetten, zoals omega-3. Bovendien bulken algen van de ei-witten. Dus het is beter dan proteïne poeders of vlees." Maar echt lekker is de algenpoeder niet. "Daarom doe ik het door de vruchtensmoothie," lacht Harmsen. "Kwestie van wennen."

Miljoenenconcern

Volgens Temmink gaat hun algenfabriek een gat in de markt vullen. "De meeste algenfabrieken werken op zonlicht en dat zijn open waterbakken. Dan kun je geen garanties over kwaliteit doen die in de voedselbranche belangrijk zijn. Ons systeem is dicht en daardoor gecontroleerd." Hij verwacht het systeem in heel Europa te kunnen aanbieden. 
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.