nieuws

Mantelzorg valt Windesheim-studenten zwaar; studieuitval en psychische klachten het gevolg

Hogeschool Windesheim in Zwolle
Hogeschool Windesheim in Zwolle
Studerende mantelzorgers van hogeschool Windesheim in Zwolle valt de zorg voor hun familieleden zó zwaar, dat veel van hen kampen met studievertraging en -uitval. Ook angst- en depressieklachten zijn het gevolg. Dat meldt RTL Nieuws.
Uit onderzoek van de Zwolse hogeschool samen met de Universiteit van Amsterdam blijkt dat een op de zes studenten mantelzorger is en daardoor in de problemen komt. Studenten die niet aan mantelzorg doen, hebben duidelijk minder klachten, minder studievertraging en zijn ook minder snel geneigd te stoppen met de opleiding, zo concluderen de twee onderwijsinstellingen.
Een op de vijf studenten die voor een familielid zorgt, heeft een half jaar of meer studievertraging. Ruim twintig procent van de mantelzorgende studenten overweegt te stoppen met studeren. Bijna de helft van de mantelzorgende studenten heeft ook psychische klachten, zoals angst, somberheid en depressie.

Stijgend aantal mantelzorgers

Hoewel het onderzoek gedaan is op twee instellingen, zegt onderzoeker Jolien Dopmeijer van Windesheim tegen RTL Nieuws dat het aantal studenten dat in de problemen komt door de combinatie van studie en mantelzorg landelijk niet veel zal afwijken.
Het aantal studenten met klachten zal volgens haar alleen nog maar verder stijgen omdat er steeds meer mantelzorgers zijn. Dat komt door het kabinetsbeleid, waarin familie steeds meer zorgtaken van zorgverleners moet overnemen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.