nieuws

SP wil in Zwolle 'foute' verhuurmakelaars op de zwarte lijst zetten

Verhuurmakelaars vragen ten onrechte bemiddelingskosten
Verhuurmakelaars vragen ten onrechte bemiddelingskosten
De SP wil dat de gemeente Zwolle gaat inventariseren welke verhuurmakelaars onterecht bemiddelingskosten in rekening brengen bij huurders van woningen. Verhuurmakelaars die in strijd met de wet handelen, moeten op een zwarte lijst worden gezet, aldus de raadsfractie.Â
Het is verboden potentiële huurders bemiddelingskosten in rekening te brengen, tenzij de makelaar specifiek voor deze woningzoekende op zoek gaat naar woonruimte. In de praktijk moeten huurders zich tegen betaling inschrijven en zelf reageren op het aanbod via een website. Hiervoor brengen makelaars forse bedragen in rekening, terwijl dit wettelijk niet mag.

Geld uit zak huurders kloppen

SP-raadslid Brammert Geerling: "Administratiekosten van een maand huur, 'aanhuurcourtage' en ga zo maar door, makelaars worden steeds creatiever om potentiële huurders geld uit de zakken te kloppen. Huurcontracten gaan bijna altijd uit van een modelcontract waar alleen persoonlijke gegevens ingevuld hoeven worden. Administratiekosten mogen wanneer deze redelijk zijn, maar een maand extra huur in rekening brengen is niet redelijk."

Bemiddelingskosten terugvorderen

Hoewel de gemeente slechts beperkte mogelijkheden heeft hier wat aan te doen, vraagt de SP het college actie te ondernemen. Er moet een zwarte lijst komen van makelaars die in strijd met de wet handelen. Deze kan dan actief onder de aandacht worden gebracht van onder anderen studenten met de mededeling dat bemiddelingskosten niet betaald hoeven worden en altijd teruggevorderd kunnen worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.