nieuws

Geen asielzoekerscentrum op Esmarkerveld Enschede

Er komt geen asielzoekerscentrum (azc) op het Esmarkerveld in Enschede. Dat meldt de gemeente Enschede.
Het was al een tijd stil rond de komst van het azc naar Enschede. Dat komt omdat de instroom van asielzoekers lager is dan verwacht. Als gevolg was lange tijd niet zeker of het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ook daadwerkelijk gebruik van het Enschedese azc zou gaan maken.
Het COA had aangegeven pas in 2018 of 2019 mogelijk gebruik te willen maken van een azc in Enschede. De gemeente Enschede moest in dat geval een nieuw besluit nemen. Het COA constateerde daarop dat het project buiten de financiële mogelijkheden van het COA gaat vallen.
Wethouder Jurgen van Houdt is blij dat er eindelijk duidelijkheid is voor de inwoners van zijn stad. Hij verwijt het COA niets.

Zeshonderd vluchtelingen

De bouw van het azc in Enschede was al meerdere keren uitgesteld. In eerste instantie zou op het Esmarkerveld een azc moeten verrijzen voor maximaal zeshonderd vluchtelingen. Het azc zou voor een periode van tien jaar worden gebruikt.
In de omgeving is veel weerstand tegen de bouw van het azc. Begin dit jaar werd tegen de komst van het azc gedemonstreerd. Vorig jaar werden er varkenskoppen gedumpt bij de ingang van het terrein waar het azc zou moeten komen.

Kosten mogelijk vergoed

Eventuele kosten die de gemeente Enschede heeft gemaakt bij de voorbereiding, worden mogelijk vergoed door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Een regeling daarvoor is in de maak, aldus het COA.
De noodopvang voor vluchtelingen in het voormalige Tubantia-pand aan de Getfertsingel blijft tot 1 juli 2017 beschikbaar. Op dit moment worden er geen vluchtelingen opgevangen. De gemeente en COA gaan in gesprek over de noodopvang als blijkt dat er in 2017 nog behoefte is aan noodopvang.

Raalte en Zwolle?

Vorige week liet de gemeente Raalte dat er definitief geen azc in die gemeente zou komen. Ook in Zwolle staat een nieuw azc ter discussie. Het is niet bekend wanneer daar meer over bekend wordt gemaakt.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.