nieuws

OM wil 10 miljoen euro afpakken van kopstukken Vastgoed Solide Maatschappij

Rechtspraak
Rechtspraak
Het Openbaar Ministerie (OM) wil ruim 10 miljoen euro afpakken van vier leden van het voormalige managementsteam van de Vastgoed Solide Maatschappij (VSM). Drie van de vier leden van het team van het beleggings- en investeringsbedrijf werden in 2014 veroordeeld tot celstraffen van één tot drie jaar wegens verduistering van inleggelden.
Een van de voormalige leden van het managementsteam is een 45-jarige man uit Hengelo. Hij werd in 2014 veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van twee jaar voor zijn aandeel in de verduistering.
Het OM wil nu het onterecht verkregen bedrag, dat de vier mannen uit Hengelo, Drachten, Eindhoven en Londen door de verduistering verkregen zouden hebben, via een ontnemingsvordering afpakken: de zogenoemde pluk-ze-wetgeving.

'Veel benadeelden uit Oost-Nederland'
De Hengelose VSM bood beleggingen aan in vastgoed. Meer dan 580 particulieren, waarvan een groot deel uit Oost- en Noord-Nederland kwam, belegden vanaf 2005 meer dan 27 miljoen in het bedrijf. Hen werd voorgespiegeld dat er fikse winsten waren te behalen: rendementen van 4,5 tot 9 procent.
De bom barstte in 2009 toen de jaarlijkse winstuitkering uitbleef. Uit onderzoek van de FIOD bleek dat de vastgoedportefeuille van het bedrijf veel kleiner was dan werd voorgedaan, namelijk nog geen 16 miljoen euro.
Omdat op een groot deel van het vastgoed ook nog eens fikse hypotheken afgesloten waren, was er voor beleggers weinig meer over. De riante winstuitkeringen die de beleggers tot 2009 ontvingen, bleken te zijn betaald uit geldsommen die nieuwe investeerders inlegden.

Een groot deel van de inkomsten - bijna 10 miljoen euro - bleek weggesluisd te zijn via een ondoorzichtig net van bv's. Uit die bv's zou het managementsteam zichzelf riante onkostenvergoedingen hebben uitbetaald.

Vonnis pas in 2018?
De rechtbank in Almelo heeft de behandeling van de ontnemingsvordering voor onbepaalde tijd aangehouden. Niet alleen moet het OM eerst duidelijk hebben om welk bedrag het precies gaat, ook wil de rechtbank de uitkomst van het hoger beroep afwachten.
Zowel het OM als de veroordeelde leden van het managementsteam tekenden beroep aan tegen de beslissing van de rechtbank in 2014. Het hoger beroep begint aanstaande woensdag met een regiezitting. Begin volgend jaar wil de rechtbank in Almelo verder met de zaak.
Omdat nog wel een jaar kan duren voordat het hoger beroep is afgedaan, lijkt het erop dat de rechtbank in Almelo niet eerder dan in 2018 met een vonnis komt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.