nieuws

Politiek in Enschede opgelucht over afblazen komst azc

De politieke fracties in Enschede zijn overwegend opgelucht over het afblazen van de komst van het omstreden asielzoekerscentrum op het Esmarkerveld. Zo bleek vanavond voorafgaand aan de raadsvergadering.
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ziet af van de bouw omdat de instroom van vluchtelingen sterk is afgenomen. Tegen de komst van het azc voor ruim 600 vluchtelingen was van meet af aan veel protest uit de buurt. Burgerbelang Enschede stemde mede daarom tegen de komst van het azc en is nu blij dat de kou uit de lucht is.
"Bij zoveel weerstand is het niet goed om een azc in die omvang op die plek neer te zetten, wat dat betreft is dit een goede ontwikkeling, ik denk ook dat hiermee veel problemen voorkomen zijn", aldus raadslid Niels van de Berg van Burgerbelang Enschede.
Ook PvdA raadslid Laurens van der Velde is opgelucht over het afblazen van het plan: "We hebben natuurlijk met al die protesten een vervelende tijd achter de rug, het heeft lang geduurd, het is voor iedereen goed dat er nu duidelijkheid is."

PvdA Enschede wil meer aandacht voor huisvesting statushouders

Volgens de PvdA ontstaan er nu ook mogelijkheden om in Enschede iets meer te gaan doen aan de huisvesting van vluchtelingen die al wel een verblijfsvergunning hebben, de zogenoemde statushouders. 
"In Enschede moeten we dit jaar om en nabij 250 statushouders huisvesten, we liggen goed op koers. Misschien dat we nu met het afblazen van het azc ruimte krijgen om andere gemeenten te helpen bij hun taakstelling wat betreft de huisvesting van statushouders. Het is een optie die wat ons betreft wel eerst goed onderzocht moet worden op haalbaarheid", aldus Van der Velde.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.