nieuws

Blijdschap en begrip over schrappen azc op Esmarkerveld in Enschede

Geen azc op het Esmarkerveld in Enschede: voor sommigen een beloning voor heftige protesten, anderen vinden het jammer dat Enschede nu minder kan doen voor asielzoekers.

Blijdschap

Benno Wilmink heeft met de groep Demonstranten tegen Gemeenten (DTG) op verschillende manieren actie gevoerd tegen het azc in Enschede. "Ik was aan het werk en kreeg van verschillende mensen al appjes over het nieuws. Dit is natuurlijk helemaal geweldig. Dit is een beloning voor ons werk en eindelijk ziet de gemeente haar wanbeleid in."

Begrip

Dick Buursink is voorzitter van de bewonerscommissie azc. Hij heeft begrip voor het besluit: "Ik begrijp de situatie en het feit dat een extra azc in Enschede op dit moment niet nodig is. Er komen minder vluchtelingen door de deal met Turkije en er is al leegstand in andere azc's."
"Maar als je dan alle ellende op televisie en in de kranten ziet in Syrië, dan mogen we ons schamen dat we geen oplossing hebben voor dit probleem. Het schrappen van dit azc is dan symbolisch voor het feit dat wij niet kunnen helpen."

Actie-gevolg

Ook hoopt Buursink niet dat de actievoerders het vieren als een overwinning: "Laat de mensen die met geweld hebben gedreigd en ludieke acties hebben georganiseerd nou niet denken dat dit een direct gevolg is. Het komt omdat de stroom van vluchtelingen minder wordt. Als de asielzoekersstroom weer aantrekt, krijgen we er weer mee te maken."
Actievoerder Wilmink wil dat de Enschedese politiek niet direct het boek dichtslaat: "Nu mag de gemeente zich verantwoorden voor al het geld en de moeite die in dit onderwerp is gestoken. Dat geld had ook naar de zorg voor ouderen kunnen gaan. Of voor familie met financiële problemen. Daar wil ik wel een reactie over hebben." 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.