nieuws

Boswachters Landschap Overijssel en Staatsbosbeheer werken innig samen

De natuur is van ons allemaal. Maar gebruikers liggen wel eens met elkaar overhoop: mountainbikers en wandelaars bijvoorbeeld. Aan boswachters van Staatsbosbeheer en Landschap Overijssel de schone taak om dit alles te regelen. "We moeten natuurlijk wel met zijn allen van de natuur kunnen genieten."
Beide organisaties gaan samenwerken, aldus Rick Staudt en Jeroen Buunen. "We delen nu samen een kantoor." Staatsbosbeheer moest flink inkrimpen. Boeren in de omgeving vroegen zich wel eens af of de organisatie nog wel bestond op die plek. En dat terwijl er veel werk te verzetten is. "Dagelijks beheer van de natuur, pacht, uitvoering van heidebeheer, bosbeheer, vergunningen en ga zo maar door."

Conflict

Stel: fietsers of hardlopers willen in het Springendal een evenement organiseren. Hoe werkt dat dan? "Ja dat is een voorbeeld van onze samenwerking. We geven dan een gezamenlijke vergunning voor bijvoorbeeld een trailrun. Dat moeten we altijd overleggen, want je kunt niet middenin het broedseizoen daar gaan sporten. Liever evenementen met een vergunning, dan illegaal."

Natura 2000

Want het is Natura 2000 gebied, de natuurgebieden Springendal en Dal van de Mosbeek van boswachters Rick en Jeroen. Dat betekent dat het natuurgebied deel uitmaakt van het Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.