nieuws

OM wraakt Almelose rechters in onderzoek naar autohandelaar Lenferink

Rechtspraak
Rechtspraak
Het Openbaar Ministerie (OM) doet er alles aan om autohandelaar Leferink uit Almelo dwars te zitten en schrikt niet terug om dat te doen door rechters te wraken. Dat zei de advocaat van Lenferink vandaag tijdens de behandeling voor de wrakingskamer van de rechtbank in Almelo. Dat leverde een bijzonder schouwspel op, drie rechters die hun beslissing vanuit het verdachtenbankje moesten verduidelijken.
Wat is er aan de hand? Het OM kwam op 22 september tijdens een zogeheten raadkamerzitting met het opmerkelijke verzoek om te laten vaststellen dat de drie rechters een niet onafhankelijk standpunt innamen. Dat gebeurde tijdens een behandeling van het bezwaar dat de Almelose autohandelaar Lenferink maakte tegen het in beslag nemen van ruim 120 auto's.

Drugsonderzoek

Die auto's werden in het kader van een drugsonderzoek in beslag genomen in een pand van Lenferink aan de Twentelaan in Almelo. Dat pand had Lenferink verhuurd aan de man die werd aangehouden, een man die hij volgens zeggen ook een half miljoen euro leende. De auto's waar het om gaat vormden een onderpand voor die lening.
Als gevolg van de aanhouding is de Almelose autohandelaar inmiddels doel van een onderzoek van het OM. Dat kijkt onder andere of zijn bemoeienis met de verbouwing van het voormalige stadhuis wel in orde is. Lenferink is een van de geldschieters van deze verbouwing.

Verhinderdata

Volgens het OM hield de raadkamer van de Almelose rechtbank geen rekening met de verhinderdata van de officier van justitie die het onderzoek naar Lenferink en de drugshandel deed. De rechters hielden wél rekening met data waarop de advocaat van Lenferink niet kon komen.
"Deze wraking geeft een ongemakkelijk gevoel, wij gaan er altijd van uit dat de rechtbank onafhankelijk is, maar in deze zaak was er geen andere mogelijkheid", aldus het OM.
De gewraakte rechters verweerden zich met de mededeling dat in deze zaak het belang van Lenferink en zijn raadsman vóór het belang van de officier van justitie ging. Lenferink had belang bij een snelle beslissing, nadat een kort-gedingrechter een verzoek om opheffing van het beslag afwees.

'Tijd genoeg'

Volgens de gewraakte rechters was ruim op tijd aangegeven aan het OM wanneer de behandeling stond, tijd genoeg om de agenda van de officier van justitie om te gooien of een collega in te werken. Dat ze niet onpartijdig oordeelden is grote onzin, aldus de drie rechters.
De advocaat van de Almelose autohandelaar vroeg de wrakingskamer om het verzoek van het OM af te wijzen. Hij noemde de wraking een van de vele manieren waarop zijn cliënt wordt tegengewerkt. "Het is gewoon een nieuw middel" zei hij.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.