nieuws

Provincie volgens Raad van State te vlot met uitdelen ontheffingen voor ganzenjacht

De provincie Overijssel is vandaag hard op de vingers getikt door de Raad van State over de ganzenjacht. Dit betekent dat er voorlopig in Overijssel niet op ganzen mag worden gejaagd in de gebieden waar in het verleden nog geen schade is vastgesteld.
Volgens de Raad moet de provincie beter motiveren waarom in veel gebieden de ganzenjacht is toegestaan met zogeheten voorwaardelijke ontheffingen. Volgens Europese regels en oordelen van het Europese Hof van Justitie mogen alleen bij hoge uitzondering ganzen worden afgeschoten.

Schade
Voor een ontheffing moet de provincie met nauwkeurig onderzoek aantonen dat er schade dreigt aan graslanden door de vraatzucht van ganzen.
De Raad constateert dat de provincie geen hard bewijs heeft geleverd voor dreigende schade.

Voorlopig geen jacht

In gebieden waar in het verleden nog geen schade is vastgesteld, mag voorlopig dan ook niet op ganzen gejaagd worden. De jacht op kolgans, brandgans en grauwe gans in West-Overijssel mag tot 1 april wel door blijven gaan.
"Uit de uitspraak die de Raad van State vandaag gedaan heeft, blijkt dat schadebeheer en -bestrijding op ganzen in de belangrijkste gebieden in Overijssel waar deze schade aanrichten gewoon mogelijk blijft", laat een woordvoerder van de provincie Overijssel weten.
"De ontheffing op basis van de Flora- en Faunawet die de provincie hiervoor in 2014 had verleend blijft gehandhaafd. Het gaat daarbij om het Noordwesten en het Rivierengebied van Overijssel."

Vogelbescherming

De Vogelbescherming kaartte de zaak aan bij de Raad nadat de rechtbank Overijssel haar maar gedeeltelijk gelijk had gegeven.
De vereniging valt vooral over de regeling waarbij de provincie het aan toezichthouders overlaat of er mag worden geschoten op ganzen. Dat zou in strijd zijn met Europese regels en de Flora- en Faunawet.
Dat is voor de Raad geen probleem, zolang de provincie maar hard heeft aangetoond dat een ingreep noodzakelijk is. Dat zal de provincie nu alsnog moeten doen voordat nieuwe ontheffingen verleend kunnen worden.

Vogelbescherming blij

De Vogelbescherming is blij met de uitspraak. "De provincie moet nu een nieuwe beslissing nemen en wij hopen dat ze nu eindelijk eens de wet gaat naleven", laat Kees de Pater van de Vogelbescherming weten.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.