nieuws

Achilles '12 uit Hengelo: 'Wij blijven op kunstgras voetballen'

"Wij zeggen tegen onze leden: maak je geen zorgen, dat doen wij ook niet." Voorzitter Benno Goosen van voetbalvereniging Achilles '12 in Hengelo laat er geen twijfel over bestaan: de voetbalteams voetballen over enkele weken gewoon op kunstgras.Â
"We kunnen niet wachten tot de nieuwe kunstgrasmat er ligt", zegt Goosen. Bij Sportpark 't Wilbert in Hengelo is net de oude kunstgrasmat eruit gehaald, de nieuwe ligt er over een week of drie in. "Met rubbergranulaatkorrels", zegt Goosen. 

Kankerverwekkende stoffen

Juist om die korrels is vandaag veel te doen. Het tv-programma Zembla besteedt er vanavond aandacht aan. De korrels zouden mogelijk kankerverwekkende stoffen bevatten. Een toxicoloog pleit er zelfs voor om de kunstgrasvelden niet meer te gebruiken, totdat duidelijk is wat de risico's zijn. 
"Stoppen is geen optie", zegt Goosen. "Er liggen bij alle clubs zoveel velden dan veel mensen dan niet meer kunnen sporten. De kunstgrasvelden worden het meest intensief gebruikt. Ook wij kennen de kwaliteit van de korrels niet, maar we gaan ervan uit dat het goed is."

'Nog geen gedegen onderzoek'

"Er is nog geen gedegen onderzoek verricht. Het RIVM heeft in het verleden wel onderzoek laten verrichten, daaruit bleek niet dat er een risico voor de volksgezondheid was. Ik ken de kwaliteit en de duur niet van dat onderzoek. Maar als er nu een nieuw onderzoek komt, kan het rapport daarvan weer jaren op zich laten wachten. Zoveel tijd hebben de clubs niet." 
De gemeente Hengelo gaat na de Zembla-uitzending hun bevindingen bespreken. Ook Ten Cate, een van de belangrijkste producenten van kunstgras, kan pas inhoudelijk reageren na het zien van het programma. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.