nieuws

Overijssel wil ruim tien miljoen in noodlijdende XL Businesspark steken

De provinciale politiek ziet geen andere keus dan miljoenen in het XL Businesspark in Almelo te steken. Alleen daarmee kan het uitdijende exploitatietekort worden afgeremd en kunnen bedrijven worden aangetrokken die voor de broodnodige banen moeten zorgen.Â
Het XL Businesspark bij Almelo bestaat al tien jaar, maar is nooit goed van de grond gekomen. Dus werd er woensdagavond gepraat over drie mogelijke opties met het bedrijventerrein. 

Wat zijn de opties?

De stekker eruit trekken is geen optie; het financiële gat zou dan honderd miljoen euro zijn. Ook zo doormodderen is geen optie; het exploitatietekort is opgelopen naar bijna 50 miljoen euro. Dus optie drie lijkt logisch: er moet geïnvesteerd worden. 

Wat houdt het investeringsplan in?

Het nieuwe investeringsplan dat economisch gedeputeerde Van Hijum heeft gemaakt beslaat in totaal 18 miljoen euro. Zes miljoen daarvan komt van de provincie en is bedoeld voor het 'oplossen van knelpunten', onder meer het uitkopen van de laatste twee boeren in het gebied. 
Twaalf miljoen wordt gestoken in het werven van bedrijven. Dat geld kan de komende vijf jaar worden ingezet voor 'duurzaamheid', 'energiebesparing', of het bevorderen van werkgelegenheid voor speciale groepen. 
Ook mede-eigenaren Almelo, Borne, Hengelo en Enschede moeten samen 4,5 miljoen op tafel leggen, zij gaan daar in oktober over praten. 

Hoe nu verder?

Het plan werd woensdagavond besproken in een provinciale commissievergadering in het dorpshuis in Bornerbroek, vlakbij het XL Businesspark. De kogel is nog niet door de kerk; de politici wilden toch nog nauwkeuriger weten waar het geld precies aan wordt uitgegeven. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.