nieuws

Ruim de helft van de Overijsselse 75-plussers heeft nog steeds een rijbewijs

Steeds meer 75-plussers met rijbewijs
Steeds meer 75-plussers met rijbewijs
Steeds meer 75-plussers hebben nog een rijbewijs: in Overijssel bijna 53 procent. Alleen in Drenthe zijn er procentueel gezien meer mensen van 75 jaar en ouder met een rijbewijs, blijkt uit cijfers van het CBS. De laatste jaren is dat aantal in heel Nederland steeds verder gestegen.
Dit jaar zijn er in onze provincie ruim 47.000 75-plussers met een rijbewijs, drieduizend meer dan vorig jaar. De meeste 75-plussers met een rijbewijs komen uit Zuid-Holland. 
Een verklaring is niet alleen dat er steeds meer ouderen zijn, maar steeds meer ouderen hebben ook een rijbewijs. Dat zijn er momenteel 645 duizend, zes procent van alle mensen met een rijbewijs. In Nederland hebben momenteel zo'n elf miljoen mensen een rijbewijs.

103-jarige met rijbewijs

Automobilisten en motorrijders van 75 jaar en ouder moeten zich elke vijf jaar medisch laten keuren voor verlening van hun rijbewijs. Twee jaar geleden werd van bijna honderdduizend ouderen een rijbewijsverlening goedgekeurd. De oudste persoon van wie het rijbewijs werd verlengd was een toen 103-jarige man uit Steenbergen.
In 2014 werd ruim 96 procent van de aanvragen goedgekeurd. In sommige gevallen voor minder dan vijf jaar, de reguliere duur van een rijbewijs voor een 75-plusser, of met beperkingen. Dat kan zijn dat alleen gereden mag worden met een bril op of in een automaat.
Uit een analyse van het RIVM blijkt dat het risico dat mensen van 75 jaar of ouder bij een ongeluk betrokken raken, waarbij mensen ernstig gewond raken, ongeveer drie keer groter is dan bij mensen van middelbare leeftijd. De kans dat ze bij een ongeluk zelf ernstig gewond raken is twee keer groter dan dat iemand anders gewond raakt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.