nieuws

Zwolle en Kampen sussen ongerustheid over kunstgras: geen reden om niet te spelen

Ongerustheid over kunstgras
Ongerustheid over kunstgras © RTV Oost / Emiel Geerding
Zwolle en Kampen hebben hun sportverenigingen laten weten dat er op dit moment geen reden is om niet te spelen op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubber korrels. De gemeenten baseren zich op een verklaring van het RIVM die zegt dat de toepassing van rubbergranulaat in kunstgras niet leidt tot gezondheidsrisico's.
Beide gemeenten hopen met de verklaring de ongerustheid weg te nemen die massaal onder sportverenigingen is ontstaan naar aanleiding van de berichtgeving in de tv uitzending van Zembla gisteravond.
In de uitzending werd het onderzoek van de RIVM onderuit gehaald naar de gezondheidsrisico's van het sporten op velden met rubber korrels. Het gebruikte rubbergranulaat zou kankerverwekkende stoffen bevatten, maar de kritiek van wetenschappers is dat het RIVM nooit echt goed heeft onderzocht of de korrels schadelijke gevolgen heeft voor sporters.   

Zwolle strooit kunstgras ook in met TPE

De gemeente Zwolle ziet geen aanleiding om kunstgrasvelden voortijdig te vervangen. In Zwolle zijn enkele kunstgrasvelden met rubberkorrels ingestrooid. De meeste kunstgrasvelden in Zwolle zijn voorzien van kunststof infill (TPE).
De gemeente Kampen heeft zes voetbalvelden, drie korfbalvelden en zes wijkvelden ingestrooid met rubberkorrels.

Direct reactie vanuit de gemeenteraden

In Overijssel kregen Enschede, Deventer, Steenwijkerland en Hardenberg al direct vragen vanuit de gemeenteraad over de gezondheidsrisico's van het spelen op kunstgras met rubbergranulaat. Diverse raadsfracties willen weten wat het standpunt van het college is en of er actie wordt ondernomen.
De gemeente Dalfsen heeft op eigen initiatief contact gezocht met de leverancier van de kunstgrasvelden waar de plaatselijke voetbalverenigingen op spelen. Dalfsen wil weten welke samenstelling de rubberkorrels hebben en of daarin schadelijke stoffen zijn verwerkt. Op basis van die informatie besluit de gemeente wat er verder moet gebeuren.    
De Vereniging Sport en Gemeenten heeft alle gemeenten een brief gestuurd waarin wordt gevraagd voorlopig de richtlijnen van het RIVM te volgen. De Vereniging Sport en Gemeenten behartigt de belangen van de gemeenten op het gebied van sport en bewegen. 

Onafhankelijk onderzoek van de KNVB

Voetbalbond KNVB heeft aangekondigd een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de gezondheidsrisico's van voetballen op kunstgras met rubberkorrels.  
Op dit moment loopt er al een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie naar de samenstelling van de rubberkorrels en de effecten daarvan op de gezondheid van mensen. De uitkomsten van dit onderzoek worden rond februari 2017 verwacht. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.