nieuws

'Verklaring RIVM moet serieus genomen worden; spelen op kunstgras is niet gevaarlijk'

De uitspraken die het RIVM doet over spelen op kunstgras moeten serieus genomen worden. Dat vindt André de Jeu, directeur van Vereniging Sport en Gemeenten.
Zwolle en Kampen lieten hun sportverenigingen gisteren weten dat er op dit moment geen reden is om niet te spelen op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubberkorrels. De gemeenten baseren zich op een verklaring van het RIVM, dat zegt dat de toepassing van rubbergranulaat in kunstgras niet leidt tot gezondheidsrisico's. De Jeu sluit zich bij die uitspraak aan
"Dat klinkt raar na de uitzending van Zembla, maar het RIVM bestaat niet uit allerlei mensen die maar wat aanklooien", oordeelt De Jeu. "Het is een serieuze organisatie die allerlei zaken onderzoekt omtrent de volksgezondheid. We moeten de mededeling die gistermiddag nog eens herhaald is daarom serieus nemen."

'Uitzending Zembla leert niets nieuws'

De Jeu doelt op de kritiek die het RIVM kreeg, nadat tv-programma Zembla duidelijk maakte dat de korrels van gemalen autobanden, die gebruikt worden bij de aanleg van kunstgrasvelden, mogelijk wél gezondheidsproblemen geven. Het RIVM concludeerde in 2006 dat dat niet het geval was.
"Na de uitzending van Zembla doen we alsof we allemaal specialist zijn", zegt De Jeu. "Maar de uitzending van Zembla leert ons niets nieuws. Er worden geen nieuwe gevallen van kankerpatiënten gepresenteerd. Er wordt gedaan of er een verband is tussen de stofjes in rubberkorrels en het verwekken van kanker, maar dat is er niet. Dat is ook nooit aangetoond."

'Leukemie onder sporters die op kunstgras sporten'

Het tv-programma Zembla zond woensdag een uitzending uit over het risico dat vele voetballers, jong en oud, lopen bij het uitoefenen van hun hobby of beroep. Zembla maakte daarbij gehakt van het onderzoek van het RIVM in 2006 dat zou uitwijzen dat spelen op kunstgras geen risico levert.

Het programma verwees tegelijkertijd naar de Verenigde Staten en Engeland waar relatief veel leukemie optreedt onder sporters die intensief sporten op kunstgras.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.