nieuws

Energiebesparing levert geld op voor armlastige sportclubs in Overijssel

Bij veel sportclubs vliegt het geld de deur uit, letterlijk. Door ouderwetse verlichting, tochtige kleedkamers en oude cv-installaties is de energierekening een enorme kostenpost. Energiemaatregelen zijn vaak simpel en leveren direct geld op.
Ongeveer 40 procent van de sportverenigingen in Overijssel zit in grote financiële problemen. De energierekening slokt vaak een fors deel van het budget op. Met relatief simpele ingrepen kunnen clubs de stookkosten omlaag brengen. Vaak is er ook nog subsidie voor te krijgen.
Toch weten veel clubs niet welke mogelijkheden er zoal zijn.

Groene euro's scoren

De provincie Overijssel heeft samen met Natuur en Milieu Overijssel en Sportservice Overijssel het project Groene euro's scoren opgezet. Op een website staan allerlei tips om makkelijk energie te besparen. Ook kunnen clubs tegen gereduceerd tarief een energiescan laten doen.
Ze krijgen dan een nauwkeurig overzicht van alle mogelijkheden die er zijn om de energienota omlaag te brengen. Voor veel maatregelen is ook subsidie te krijgen. De energiescan verdient zichzelf daardoor altijd terug.

Voorbeeldclub

Voetbalvereniging de Tukkers uit Albergen draait sinds kort vrijwel energieneutraal. Toen het clubgebouw toch verbouwd moest worden is direct rekening gehouden met het energieverbruik. Met goede isolatie, bewegingsmelders, spaardouchekoppen en led-verlichting is het energieverbruik drastisch teruggebracht.
De energie die nog nodig is wekken de Tukkers grotendeels zelf op met zonneboilers en zonnecollectoren. Als de zon niet genoeg opbrengt is er nog een energiezuinige houtkachel. De Tukkers zijn daarmee een voorbeeld voor andere sportverenigingen.

Win-winsituatie

Duurzaamheid en milieumaatregelen staan bij sportclubs meestal niet hoog op de agenda. Ze richten zich op hun hoofddoel, de sport. Maar vrijwel elke vereniging zit krap bij kas. Extra inkomsten zijn dus altijd welkom.
Loet van der Heijden van Natuur en milieu Overijssel benadrukt dat er bij elke club wel winst te halen is als ze meedoen aan Groene euro's scoren: "Door energie te besparen en dus mee te werken aan duurzaamheid kan je flink geld besparen. Mooier kan ik het niet maken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.