nieuws

"Uiteindelijk is duurzaamheid een keuze van het individu"

Het is de dag van de duurzaamheid op 10 oktober. "Je bent hartstikke gek als bedrijf of als individu als je nú niet verduurzaamt", aldus Francis Prins van stichting Urgenda. "Er zijn zoveel subsidieregelingen en leningen, alle lampen staan op groen. Dus pak je kans."
Urgenda is een organisatie die verduurzaming in Nederland wil bevorderen en het proces wil versnellen. Prins: "Het gaat om bewustwording, maar uiteindelijk moeten consumenten het besluit zélf nemen als ze handelen. Dus niet voor een weekend op en neer vliegen naar Turkije en wél duurzaam vlees kopen bijvoorbeeld. Duurzaamheid zit in die afwegingen en de keuzes die ieder individu maakt." 
Ook de overheid en de "BV Nederland" heeft verantwoordelijkheden, aldus Urgenda. De stichting heeft mede daarom de Nederlandse Staat aangeklaagd. "Dat heeft ons in ieder geval veel publiciteit opgeleverd." 

Verenigde Naties

Emil Goosen uit Raalte is bedenker van Blue Battery. De uitvinding is een batterij die enkel functioneert op water en keukenzout. "Heel duurzaam, betaalbaar en veilig." Zijn uitvinding zorgde ervoor dat hij in beeld kwam bij de Verenigde Naties. "Ja, via via kwam het verzoek aan mijn adres om mee te schrijven aan het vervolg op de millenniumdoelstellingen." Hoe ze dan uitkomen bij een jongen van 26 uit Raalte? "Ja, een vriendin van mij vroeg of ik mee wilde schrijven en het team wilde leiden over schone en betaalbare energie. Die uitdaging heb ik op me genomen."
Prins: "De generatie van Emil, die 26 jaar oud is, moet gaat puinruimen. De rotzooi die wij hebben achtergelaten moet zijn generatie gaan oplossen. De jeugd, heeft de toekomst." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.